Ugrás a tartalomra

Kitüntették a Herman végzős osztályfőnökét

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. december 29. csütörtök 13:28
A BME Pro Progressio Alapítványának Pécsi Eszter Tanári Díját vehette át még az év végén.

Juhász Attila néhány hete e-mailben értesült a díj odaítéléséről, mellyel az intézményen belüli tehetséggondozásban, az érettségiken és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiben játszott szerepén, valamint a szaktanári és osztályfőnöki munkáján túl vélhetően az iskolán kívüli feladatait, így a tantárgyi bizottságokban elfoglalt helyét és az emelt szintű érettségi feladatok lektorálásában történő közreműködését is honorálhatták.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány közel tizenöt éve részesít elismerésben olyan kiemelkedő középiskolai tanárokat, akik a műszaki és természettudományi pályákra eredményesen készítik fel a diákjaikat úgy, hogy azok magasabb szintről indulhassanak a diplomához vezető úton.

A matematika-kémia-számítástechnika szakos pedagógus első és mind ez idáig egyetlen munkahelyére 1991-ben, az egyetem befejezése után került. Mármint vissza – ugyanis néhány esztendővel azelőtt diákként már megbarátkozhatott alma materének falaival.

– Nagy kihívás volt visszatérni a Hermanba. Együtt tanítani a régi nagy elődökkel, akiknek köszönhetően ezt a hivatást választottam. A pályakezdő tanár megfelelni igyekszik az ő példájuknak, aztán az elröppent évtizedek után csak remélni tudja, hogy jó úton jár – idézte fel Juhász Attila, aki jó ideje már a kémiára tekint fő szakjaként.

A 2022-ben először kiadandó Pécsi Eszter Középiskolai Tanári Díjat elnyerő pedagógusok diákjai emelt szinten érettségiznek, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken vesznek részt, szerepelnek eredményesen.

Aztán sorra jöttek a kihívások: az első emelt csoportok, az első érettségik, a versenyekre való felkészítések és az ezek nyomában járó eredmények. 2014-ben ennek mentén a „Magyar Kémia Oktatásért Díj”-at is elnyerte. Jóllehet, a legnagyobb és legszebb feladatként mindvégig az osztályfőnökségre tekintett. Három négy évfolyamos és két nyolc évfolyamos osztályt vezetett már el az érettségi vizsgákig.

– Nagyon jólestek a gratulációk és a támogató üzenetek, melyeket utána kaptam régi és mostani tanítványaimtól, a szülőktől, a kollégáktól és mindenkitől. Az ember megpróbál továbbra is megfelelni a díjnak, de még inkább a hivatásának, az iskolájának és a diákjainak – összegzett a miskolci Herman Ottó Gimnázium többszörösen bizonyított és elismert tanereje. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!