Ugrás a tartalomra

Kutyaelsősegélyt tanultak a gazdik

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 14. szerda 14:19
Nem is gondolnánk, de a nyári szezonban fokozott veszélyek leselkednek házi kedvenceinkre, elsősorban a kutyákra, amelyek nem tudják levenni a bundát a kánikulában és a rovarok sem kímélik őket. A balesetekre fel kell készülniük a gazdáknak.
Fotók: Az én kutyaiskolám Facebook

Tudják ezt az én kutyaiskolám szakemberei is, ezért szerveztek a múlt hétvégére egy alapos ismeretterjesztő oktatást, amelyen dr. Pál Petra a Miskolci Állatkórház állatorvosa, egy kétszer egyórás előadásban mondta el és mutatta be a gondos gazdiknak, mit kell tenni, ha bekövetkezett a baj. Ezek lehetnek például: hőguta, kiszáradás, rovarcsípés és hasonló ártalmak, amelyek negatív következményeit csökkenteni kell, ha lehet, akkor elhárítani, vagy legalább kezelni addig, amíg az állat szakszerű ellátáshoz nem jut. Amit elérni még egy Miskolc méretű nagyvárosban sem mindig egyszerű. 

Az eseményen közel ötven kutyatulajdonos jelent meg, voltak, akik a kedvencükkel együtt, ami egyértelmű siker az egyik fő szervező, az Én kutyaiskolám munkatársa, Bodó Barbara szerint, aki elmondta, a kutyatartóknak fontos felkészülniük az esetleges vészhelyzetekre, ezért az általuk szervezett képzés nem csak elméleti oktatás volt, hanem a gyakorlatban is bemutatta az állatorvos a különböző fogásokat az egyik jelenlévő kutyus segítségével. 

„A doktornő közérthető módon elmondott mindent a kutyaelsősegélyről és egyéb kutyatartással kapcsolatos kérdésekről. Olyan érdeklődők is eljöttek, akik sosem jártak még kutyaiskolában, és sok kérdésük volt a tulajdonosoknak más témákban is, mint például a gyomorcsavarodás, amely főként a nagytestű, mély mellkasú kutyákat érinti. Akik eljöttek, nagyon hasznosnak találták, sokat tanultak, ez is arra ösztönöz minket, hogy folytassuk, szervezzünk még ilyen ismeretterjesztő találkozókat” – mondta Bodó Barbara. Hozzátette, volt kutya vérnyomásmérés és sérülés-kötözés bemutató is, de a doktornő elhozta a toklász nevű gyomnövény kalászát is, amelyről kevesen tudják, hogy komoly veszélyforrás a kutyák számára. Annál is inkább, mivel a gyerekek szívesen játszanak vele, dobálják egymás ruhájába a szinte lándzsaszerű kalászt, amit aztán nehéz eltávolítani. A kutyáknál ez a szúrós növényi rész a bőr alá is behatolhat, betegséget, akár az állat halálát is okozva. 

Az előadó doktornő hangsúlyozta, hogy ne az utolsó pillanatban forduljunk állatorvoshoz, és tudjuk, hogy mit kell tennünk addig is, amíg a szakszerű segítség megérkezik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!