Ugrás a tartalomra

A lakosság igényeihez igazítanák a forgalmi rendet

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 10. szombat 10:56
Az elmúlt hónapok tapasztalatait és a lakosságtól beérkezett észrevételeket is figyelembe veszik a Dayka Gábor utcai útfejlesztés forgalmi rendjének újratervezésekor.
Fotók: Mocsári László

A Dayka-átkötés környékének és a kapcsolódó utcák forgalmi rendjének esetleges módosítási és felülvizsgálati lehetőségeit vizsgálja a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya. A jelenlegi rend felülvizsgálatát a városvezetés kérte a szakemberektől. Nevelős Szabolcs főosztályvezető elmondta, az útfejlesztés tervei még 2017-ben készültek, a beruházást a kivitelező ennek megfelelően alakította ki, beleértve a forgalmi rendet is. A céljuk az, hogy a lakosság igényeihez mérten átalakítsák a közlekedést.

–Ezt jelenleg közlekedésszervezők és külső szakértők bevonásával vizsgáljuk. A tervezés során egyszerre kell a szakembereknek a forgalmas területeken élő lakosság és az áthaladó forgalom érdekeit figyelembe venni, mindezt úgy, hogy a lehető legbiztonságosabb rendszert alakítsák ki. – mondta el a főosztályvezető, aki megköszönte a lakosságnak az útépítés alatti türelemét, miként a beérkezett építőjellegű módosítási javaslatokat is. Kiemelte, a Dayka-átkötés egyik csomópontjában, a Dayka és a Hunyadi utcák kereszteződésében korábban, ugyancsak lakossági jelzéseknek megfelelően, már történt egy módosítás. Ott az egyik kanyarodást is szabályozó közlekedési lámpa szabad jelzésének idejét hosszabbították meg, hogy több autó „férjen át” a zöld jelzésen, és ezáltal dinamikusabbá váljon a közlekedés.
Az osztályvezető azt kérte a lakosságtól, hogy addig is tartsák be a biztonságos közlekedés érdekében a jelenlegi KRESZ-szabályokat.

A Dayka-átkötés környékén egyébként a héten fokozott ellenőrzésbe kezdett a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR). Mint ismert, jelenleg a Petőfi utca - Rácz György utca - Dayka Gábor utca közötti szakaszon a gépjárművel történő közlekedés, átmenő vagy célforgalommal, engedélyhez kötött. A Bartók Béla tér - Rácz György utca folytatásának a Szinva-lefedésen átvezető szakaszán a gépjárművel történő behajtás, beleértve az áthajtást is, nem engedélyezett.

Szabó Ferenctől, a rendészet igazgatójától megtudtuk, munkatársaiknak számos esetben kellett felhívni a gépjárművezetők figyelmét a közlekedési szabályok betartására, és a hatályos rendeletek szerint büntetést is kiszabhattak. Ez a szóbeli figyelmeztetéstől a büntetőpontokon és a feljelentésen át, akár egy 39 ezer forintos helyszíni bírságot is jelenthetett.

A számok beszédesek: három nap alatt közel háromszázötven járművezető hagyta figyelmen kívül a jelzéseket, a helyszíni ellenőrzéskor 160 sofőrrel szemben intézkedtek a MIÖR járőrei. Száznegyvenhárman figyelmeztetést kaptak, tizenhét esetben azonban, kirívóan súlyos szabálysértés miatt, közigazgatási feljelentést tettek. A rendészeti vezető kiemelte, a MIÖR a továbbiakban is folytatja az ellenőrzéseket. Ugyanakkor a városháza is jelezte a napokban, hogy az önkormányzat szakemberei szintén elemzik a tapasztalatokat, és amennyiben ahol szükséges, változások lesznek a forgalmi rendben. B.I. – T.Á.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!