Ugrás a tartalomra

Laptopot kaptak a mentoráltak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 30. szerda 20:18
Harminchárom laptopot osztottak ki a Miskolci Egyetemen hátrányos helyzetű gyerekeknek. A végcél az lenne, hogy az intézményt válasszák továbbtanulásuk céljául, de az is nagyon fontos, hogy lehetőséget adjanak nekik új ismeretek bővítésére.
Fotó: Végh Csaba

Egy éve indult a Tanítsunk Magyarországért egyetemi mentorprogram. György László államtitkár, ötletgazda elmondta, felismerték, hogy vannak olyan települések, amiken nincs továbbtanulás és kevés a munkalehetőség. – Az ezeken élőket segíti a létrehozott mentorprogram, ami egy nagy testvért biztosít az általános iskolásoknak, hogy bármit megkérdezhessenek tanulmányaik vagy akár az élet titkainak témáiban. Olyanokat is, amiket nem mernek feltenni szüleiknek vagy tanáraiknak.

Országosan kilencvenöt laptopot osztottak ki, közülük harminchármat borsodiaknak. Szekeres Pál, miniszteri biztos, az ABC Alapítvány elnöke elmondta, további fiatalokat szeretnének hozzásegíteni további eszközökhöz. – Ezek a számítógépek lehetővé teszik a diákoknak azt, hogy pótolják a személyes találkozásokat, amiket nem szeretnénk, ha mellőznének. Inkább az a cél, hogy megtanulják bölcsen használni ezeket az eszközöket. Jó, ha összefog az állam, a diákok, az egyetemek és a civil szervezetek – utalt ezzel arra, hogy a program létrehozója az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amihez csatlakozott az ABC Alapítvány, hogy laptopokat kaphassanak a tanulók.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora szerint fontos, hogy ne legyen lemorzsolódás az iskolákban. – Szakjuktól függetlenül képezzük ki a mentorokat a hallgatók közül, hogy segíteni tudják a gyerekeket, akiket el tudnak vinni múzeumba vagy könyvet vesznek nekik. Nagy az érdeklődés a program iránt – mondta a rektor, akinek szavait Hajnal Gabriella is alátámasztott. – Hatszázötvenen végzik most is a mentorkurzust.

Mint a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, ötvennyolc helyszínen háromszázhetvenhét mentor foglalkozik 1639 hetedikes és nyolcadikos diákkal. A Miskolci Egyetemen arnóti, bükkaranyosi, szendrőládi, prügyi és megyaszói tanulók vehették át laptopjaikat.

Radics Szilvia Zsanett éppen továbbtanulás előtt áll. – Én a szerencsi rendőrképzőbe szeretnék menni, mert tesiből vagyok jó. Az első perctől kiváló a kapcsolatom a mentorommal, bármikor szívesen segít például a háziban is – mondta a megyaszói lány, akinek nincs otthon számítógépe.

A tavaszi félév tapasztalatai alapján a szervezők így kezdték meg a felkészülést a távmentorálásra történő esetleges átálláshoz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!