Ugrás a tartalomra

A legifjabb zeneszerzők műveit is bemutatják

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. szeptember 28. hétfő 13:01
Budapesti tanárok és miskolci diákok műveit hallhatja a közönség a Zenepalotában szeptember 29-én, kedden este 7 órától. A Kontrasztok című hangverseny egy olyan programsorozat része, amelyben öt miskolci fiatal a zeneszerzés fortélyaival ismerkedhetett meg.
A miskolci növendéket műveit a Zenepalotában hallhatja a közönség. Fotó: Mocsári László

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az Artisjus és a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium együttműködése révén jött létre a tanulmánysorozat. – Az Artisjus és a Zeneakadémia célja az volt, hogy lehetőséget teremtsenek a jövő magyar zeneszerzőinek felfedezésére és felkarolására – magyarázta Flach Antal, a szakgimnázium művésztanára –, lehetőséget adva nekik egy nyilvánosság előtti bemutatkozásra és kapcsolatteremtésre olyan szakemberekkel, akik a későbbiekben is segíteni tudják útjukat. A workshop három tavaszi alkalmán nemcsak a szakmai fogásokat vették végig, hanem a már félkész művek hangszeres megformálásában is volt segítségük Klenyán Csaba, Liszt- és háromszoros Artisjus-díjas klarinétművész, valamint Zarándy Ákos, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas zeneszerzőjének személyében. A legfiatalabbak közül Lazsádi Csanád egy miniatűrt írt, aminek klarinétszólamát a napokban egészítette ki zongorakísérettel. Ő klarinéton és zongorán is játszik az Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában.

A másik általános iskolás a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, tanul fuvolázni, zongorázni és hegedülni. – Ez lesz a második darabom, amit előadnak. Jó érzés, hogy a fejemben lévő dallamokat papírra vethetem, s így mások számára is elérhető. Öt éve, vagyis hétévesen kezdtem a zeneszerzést. Jó érzés az alkotás, ki tudom fejezni az érzelmeimet, dinamikával a jó kedvet, a halk hangokkal a személyességet, vagy a ritmussal, a tempóval lehet játszani – sorolta Gyurján Lujza.

Az ingyenes koncerten elhangzanak még Stefán Dávid, Grebely József, Kiss Dávid, Barabás Árpád, Dobszay-Meskó Ilona, Horváth Márton Levente, Kecskés D. Balázs és Zarándy Ákos művei.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!