Ugrás a tartalomra

A legtehetségesebb diákok versengtek biológiából a Földesben

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 26. hétfő 09:06
Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Dr. Árokszállásy Zoltán biológia és környezetvédelmi verseny országos döntőjét.
XXV. Dr. Árokszállásy Zoltán biológiai és környezetvédelmi verseny országos döntője. Fotók: Mocsári László

Az ország minden tájáról a legkiválóbb diákok érkeztek pénteken a Földes Ferenc Gimnáziumba, a nívós biológia és környezetvédelmi verseny kétnapos döntőjére. A megnyitón szerkesztőségünk tagjai is részt vettek. 

Idén 670 nevezőből 85-en jutottak be az utolsó fordulóba három korosztályi kategóriában: 7-8., 9-10. és 11-12. évfolyamosok. A gimnázium szállást és étkezést is biztosított a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak. Neves szakmai zsűri értékelte a kitöltött feladatlapokat és a szóbeli feleleteket. A legjobb eredményt elérők pluszpontként számolhatják majd el részvételüket az egyetemi felvételinél és dodó szoborral díjazták őket. 

A verseny megnyitóján Fazekas Róbert igazgató üdvözli a résztvevőket. 

A megnyitó után a tanárokat az első emeleten nyílt természetfotó kiállításra várták, ahol Potyó Imre, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága környezeti nevelőjének tárlatát láthatták. Ezt követően a könyvtárban Leskó Balázs, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársának előadását hallgathatták meg.  

Évről évre népszerűbb

- Nagy tisztelője vagyok azoknak, akik ezt a versenyt huszonöt éve szervezik. Iskolánkban mindig nagy jelentősége volt a matematikának és a természettudományoknak. Biológia, kémia és fizika tagozat is működik nálunk – ismertette Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. 

- Megtisztelő, hogy évről évre egyre több, kiváló tanuló indul el ezen a versenyen. Komoly munkát fektetnek a felkészülésbe, tudásuk sokszor az egyetemistákéval vetekszik. Mi arra biztatjuk őket, hogy a tantárgyi ismeretek magas szintű elsajátításán túl, kutatói szemléletet tegyenek magukévá. Találják meg a tanulás örömét és ismereteiket kreatívan használják fel – fűzte hozzá. 

Megnyitó beszédében azt is elmondta, hogy szeretnék, hogy azoknak, akik ellátogatnak a Földesbe, a Miskolcon töltött idő emlékezetes maradjon. Találjanak olyan élményeket, amiért érdemes visszatérni a városba. Emellett gondolkodjanak el rajta, hogy mit tud nekik adni a továbbtanulásnál a Miskolci Egyetem

Polihisztor tanár emlékére

- Nagyon nagy öröm visszatérni ide. Mindig hazajövök, és úgy gondolom, hogy ez már nem is fog változni. Nagyszerű dolog, hogy ismét itt lehetünk ezen a versenyen – osztotta meg Veres Pál, Miskolc polgármestere, a Földes Ferenc Gimnázium előző igazgatója, akinek az idejében kinőtte magát a verseny. 

A kiálltásmegnyitón a verseny ötletgazdái.

- Huszonöt évvel ezelőtt Kormos Vilmossal, a korábbi igazgató úrral és a biológia munkaközösséggel beszélgettünk erről. Hogy milyen jó lenne, ha lenne itt egy olyan verseny, ami a biológiára, környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. Azon túl, hogy egy ekkora megmérettetés izgalommal jár, itt emberi kapcsolatok is szövődnek – tette hozzá a polgármester. 

Kiemelte, hogy a rendezvény Dr. Árokszállásy Zoltán tanár úrnak állít emléket, aki legendás polihisztor, gombaszakértő pedagógusa volt a Földesnek. Továbbá az esemény Magyarország egyik legnívósabb biológia tárgyú versenye lett.

Extra tudás és élmény

Az írásbeli forduló végén néhány résztvevő beszélt nekünk a benyomásairól. Mindannyian arról számoltak be, hogy nehéz volt a verseny, de felejthetetlen élmény, akárcsak Miskolc. 

Versenyzők a megnyitón, a Földes nagytermében.

- Mivel viszonylag későn értesültem a versenyről, ezért készülésre már nem maradt sok időm. Meglepetésként ért, hogy bejutottam a döntőbe, de nem számítok dobogós helyezésre – árulta el a hetedikes Bischof Márton aki a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból érkezett Tolna vármegyéből. – Családomban a természet szeretete állandó érték, rendszeresen járunk túrázni. Ez a látogatás is maradandó lesz számomra, mert eddig legmesszebbre Szegedre jutottam el. Miskolcot nagyon sokoldalú városnak látom. 

Továbbtanuláshoz jó alap

Két szabolcsi, nyolcadik osztályos diáklánnyal is elbeszélgettünk a csengeri Makovecz Imre Általános Iskolából. A verseny szünetében éppen felkészítő tanárukkal, Papp Szilárddal konzultáltak.

Az első, írásbeli forduló kezdeti pillanatai.

- Jól éreztem magamat a versenyen, mert sikerült kihoznom magamból a legjobbat. Szinte egész nyáron erre készültem, de az utolsó egy hét különösen intenzív volt. Nagyon szeretem a biológiát. Ezen keresztül megismerem a természetet és jobban megértem a testünk működését. Ennek ellenére a fajfelismerést találtam a legnehezebb feladatnak, mert az nagy lexikális tudást igényelt – számolt be élményeiről Fogarasi Dóra

XXV. dr. Árokszállásy Zoltán biológia-környezetvédelmi verseny. Galéria!

- A versenyt nagyon élveztem, jól összekovácsolta a kis csapatunkat. Sok olyasmit tanulhattam meg így, amit egyébként nem biztos, hogy általános iskolában megtanítanak. Mivel a felkészülés során rengeteg alapot kaptam, ezért könnyen fel tudtam venni a ritmust. Számomra azért is fontos ez a verseny, mert biológia-kémia tagozatra szeretnék jelentkezni, hogy később bejuthassak az orvosi egyetemre – fejtette ki Czibere Evelin.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!