Ugrás a tartalomra

Már robotok is segítik a betegek rehabilitációját Miskolcon

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. december 11. hétfő 16:33
Világszínvonalú, elsősorban az ideggyógyászati betegségek következtében mozgáskorlátozottá vált betegek rehabilitációs kezelésében használható robot és számítógép által támogatott terápiás eszközökkel gazdagodott a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Fotók: Mocsári László

A rehabilitációs eszközöket a Szent Ferenc Tagkórházban hétfőn mutatták be sajtótájékoztató keretében. Az intézmény főigazgatója, Révész János a programról szólva elmondta, hogy a vármegyei kórház tagintézményei csaknem hétszázmillió forint értékben, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) révén jutott hozzá a rehabilitációs eszközhöz.

Így az egy darab mágnesterápiás, a négy darab lézerterápiás és kilenc darab ultrahang készülékhez, a harmincöt darab multifunkciós elektroterápiás készülékhez, a három darab nyirokmasszázs, valamint a két darab lökéshullám készülékhez, és a hét darab rehabilitációs robothoz, továbbá a tíz darab végtagmozgató készülékhez, amelyeket az igényeknek és a specifikumoknak megfelelően osztottak szét a Szent Ferenc, a Szikszói és a Mezőkövesdi Tagkórház, illetve a Központi Fizioterápiás Szolgálat között.

A főigazgató kiemelte, hogy az intézményben a rehabilitáció számos formája valósul meg, így a tüdőgyógyászati, a kardiológiai, a mozgásszervi, az ideggyógyászati rehabilitáció, és széles a tárháza azoknak a tagkórházaknak is, amelyek rehabilitációval foglalkoznak.

A Szent Ferenc Tagkórházban kétszázhúsz ágyon elsősorban mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeket látnak el, de a kardiológiai rehabilitációs betegek is részt vesznek a fizioterápiás gyógytornász szolgáltatásokban. Az intézményben jelenleg öt reumatológiai rendelés, két mozgásszervi rehabilitációs, két neurológiai és újonnan egy ortopédiai osztály működik.

– A nemrég érkezett gépek óriási előrelépést jelentenek a rehabilitációban. A járástanító eszközök elsősorban a stroke-on átesett betegek járástanítását szolgálják majd – mondta Kardos Zsófia orvosigazgató-helyettes. – A készülékek robot-asszociáltak, ami azt jelenti, hogy egy computerizált robotfej felméri a beteg mozgástartományát, izomerejét, és ahhoz képest számítja ki, hogy a beteg mozgását milyen mértékben kell támogatnia. A rehabilitációs robot például egy teljesen mozgásképtelen, akár kétoldali alsó végtagi bénulással szenvedő beteget is képes megmozgatni, azt az érzetet keltve benne, hogy jár.

A fent említett eszközöket elsősorban ideggyógyászati betegség után kialakuló állapotokban lehet használni, mint agyvérzés, sclerosis multiplex vagy gerincvelő sérülés utáni bénulások, mozgászavarok esetén, például a szélütésen átesett páciensek esetén, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos rehabilitációs terápiát.

A rehabilitációs robotterápiák előnye a hagyományos kezelésekkel szemben, hogy a betegek többször tudják megismételni a gyakorlatokat, a gép éppen csak annyira és abban segíti, amennyire és amiben szüksége van arra a betegnek. A kezelést integrált ügyességi játékok és a virtuális valóság is segíti.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!