Ugrás a tartalomra

Márki-Zay Péter: a Kelettel szemben Európát kell választani

minap.hu/telex.hu
Utoljára módosítva
2022. március 15. kedd 19:46
Budapesten mondott beszédet március 15-e alkalmából Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Generációk idézik fel 1848, 1956 és 1989 hősiességét, a nép kiállását, küzdelmét, szabadságvágyát - így kezdte március 15-i beszédének érdemi részét pár mondatnyi bevezető után Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. "Ezekre az utókor tisztelettel néz fel, még akkor is, ha hősies küzdelemben elbukott. „Ez vagyunk mi, a magyar nép” . mondta, hozzátéve, hogy erre a népre a világ szabadságszerető része a forradalmak idején csodálattal és együttérzéssel tekintett.

- 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem „egyetlen arc vagyunk”. Egy ember kisajátított minket” - utalt Márki-Zay Orbán Viktorra. „Összeszorul a gyomrunk, ha meghallják magyar beszédünket egy európai város utcáin mert érezzük, hogy ez az ember vásárra viszi a bőrünket. Orbán pedig „hol ide fordul, hol oda”, naponta vált barátot és ellenséget, aktuális érdekei miatt rombolja porig nemzetközi megítélésünket" - jelentette ki az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Hozzátette, a regnáló miniszterelnök itthon is "rettenetes bűnt követett el a nép ellen”, mert kettéosztotta az országot, éket vert emberek közé, megmérgezte a „nép”, „nemzet” szavakat. Húsz nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk, ne kívülállóak a saját hazánkban. Nem lehetünk kívülállóak azokhoz képest, akiket „ez a bizonyos ember” nemzetnek nevez - jelentette ki Márki-Zay Péter hozzátéve, bár Orbán önzése és hatalomvágya miatt „önként választottuk a lemaradó Keletet a fejlődő Nyugat helyett” és „önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára”, az országgyűlési választások előtt sosem volt ilyen egyszerű a választás, mert csak egy jó választás van: a Kelettel szemben Európát válasszuk, a rabsággal, az önkénnyel szemben a szabadságot válasszuk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!