Ugrás a tartalomra

Márki-Zay Péter: Magyarországot szeretném megszabadítani a gonosztól

hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. február 17. csütörtök 19:38
Országértékelőt tartott Márki-Zay Péter, amelyben nemcsak az ország és a Fidesz elmúlt 1, illetve 12 évére reflektált, hanem az ellenzéki ígéreteket is csokorba szedte. A miniszterelnök-jelölt mellett az összellenzék vezéralakjai is felszólaltak.

Országértékelő beszédet tartott Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje csütörtök délután. A HVG élő tudósítása szerint az eseményen felszólaltak az ellenzéki pártok vezéralakjai is. Karácsony Gergely, Kanász-Nagy Máté, Kunhalmi Ágnes, Donáth Anna, Jakab Péter és Dobrev Klára párperces beszédet mondott, amelyben az összefogás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ezt követően érkezett a színpadra Márki-Zay, aki beszéde elején elismerte a Fidesz egyes intézkedéseit – mint például a határon túliaknak megadott állampolgárság, a határkerítés felépítése, a közmunkaprogram elindítása, vagy éppen a beltéri dohányzás megszüntetése.

Fotó: az Egységben Magyarországért Facebook-oldala

A miniszterelnök-jelölt ezután az Orbán-rendszer hiányosságairól beszélt. Megemlékezett a 43 ezer Covid-elhunytról (akiket Orbán nem említett évértékelőjében), illetve erkölcsi és gazdasági züllésről beszélt a NER-körüli gazdasági elit kiépülésével, valamint a fideszes politikusok szexuális botrányaival kapcsolatban. Külön kitért arra, hogy az egészségügyet teljesen leépítették, és szerinte ma már mindenki fizetős magánellátásra szorul, ha baja van. Valamint az oktatás széteséséről, a tanárok megalázásáról, és a bizonyos gazdasági ágazatok, mint például a trafikok és a média ellopásáról is megemlékezett, figyelmeztetve, hogy a kiskereskedelem lehet a következő a sorban. Hozzátette: az, hogy a Fidesz jóléti intézkedésekkel kampányol, az ellenzék érdeme, mert ők szorongatták meg a kormányt annyira, hogy szükség legyen ezekre.

Ezután tért rá az ellenzék ígéreteire, melyeknek megvalósíthatóságát azzal igyekezett alátámasztani, hogy Hódmezővásárhelyen sikeresen tisztította meg a helyi gazdaságot a korrupciótól, tette rendbe a város adósságát, illetve vezetett be közjóléti reformokat.

Béremeléssel tartaná itthon a tanárokat, a rendőröket és az orvosokat; az oktatásban digitalizációt, a tanároknak nagyobb önállóságot, a diákoknak csökkenő terheket ígért, az egészségügyben megszüntetné a várólistákat, és ha kell, államilag fizetné a most fizetős egészségügyi szolgáltatásokat. A munkaerőproblémákra megoldást jelentene szerinte, ha a kivándorolt magyarok hazatérnénének.

Nem épülne több stadion, és a TAO-rendszert is átalakítanák. Felszabadítanák, és több támogatást adnának a kulturális életnek.

Csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, és saját korrupcióellenes ügyészséget állítanának, ha az ellenzék kormányra jutna. Megtartanák a határkerítést és a fokozott határvédelmet, de az állítása szerint Orbán által beengedett bűnöző bevándorlókat elküldenék.

Öt százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, és egy, a kisvállalkozók számára is kiszámíthatóbb gazdasági közeget teremtenénk, részben a multiknak nyújtott támogatások megfelezésével. Felülvizsgálnák a keleti partnerekkel kötött gigaberuházások szerződéseit, és a jövőben csak olyanokat kötnének, amely mindkét félnek előnyös.

A mezőgazdaságban az illegális földszerzéseket felülvizsgálnák, felszabadítanák a földeket, támogatnák a biogazdálkodást. A média reformját is ígérte, segíteni szeretnék a sajtó függetlenedését, visszaállítanák annak demokratikus szerepét.

Végül pedig bejelentette: március 15-én az ellenzék is nagygyűlést tart Budapesten.

A Fidesz reagált Márki-Zay beszédére, szerintük „a Gyurcsány-show mai adását láthattuk".

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!