Ugrás a tartalomra

Még szorosabban együttműködik a Miskolci Egyetem és a Bosch

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. április 24. hétfő 17:24
A felsőoktatási intézmény és a nagyvállalat kooperációja két évtizedes múltra nyúlik vissza, ezt fűzik most még szorosabbra a cég szakember-utánpótlásának, valamint a térségben élő ifjú tehetségek jövőjének biztosítása érdekében.

Fotók: Juhász Ákos

Képzési és kutatási együttműködést kötött a Miskolci Egyetem és a Bosch autóipari gyára, az erről szóló hivatalos iratokat hétfőn délelőtt írták alá a nemzetközi cég miskolci központjában. A megállapodás célja a képzések közös fejlesztése, a szakember-utánpótlás támogatása, hogy a Miskolci Egyetemről kikerülő fiatalok aktuális iparági tudással és megfelelő gyakorlattal rendelkezzenek.

Az ünnepélyes eseményen elhangzott, a vállalat eddig is teret adott az egyetemisták gyakorlati képzésének, ezt az együttműködést most megerősítették és ki is bővítették az oktatásban, a tehetséggondozásban és a kutatás-fejlesztésben is – mondta el Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke.

- Egy olyan innovációs ökoszisztémát építünk, amelyben az együttműködésből fakadó ötleteket, újításokat közösen formáljuk a hétköznapi életben működő megoldásokká. Stratégiánk szerves része, hogy a felsőoktatási szektorral összefogva aktívan hozzájáruljunk a hazai innovációs ipari fejlődéshez és az új mérnökgenerációk képzéséhez – jelentette ki.

Roland Ahl és Szilágyi Róbert. Fotó: Juhász Ákos

Az együttműködés megkötése után a felek közösen járták be a gyár autóalkatrészeket és az e-bikehoz szükséges elektromos meghajtást előállító csarnokát. A Bosch autóipari gyárában az elmúlt húsz évben kétezer egyetemista vett részt gyakorlati képzésében. A gyakornokok fele a vállalatnál helyezkedett el, többen közülük már vezetői pozícióban dolgoznak – erről már Roland Ahl, a Robert Bosch Energy and Body System ügyvezető igazgatója szólt.

- Mindezen felül több eredményes kutatás-fejlesztési projektet is megvalósítottunk az egyetemmel karöltve, például elektromos járműveknél használt hűtőrendszerekhez fejlesztettünk olyan műszaki megoldásokat, amelyekre világszerte nagy az igén – tette hozzá.

Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy az együttműködés célja az egyetemi képzések fejlesztése, a kutatás-fejlesztésben való szoros együttműködés és a szakember-utánpótlás támogatása.

-  Hiszem azt, hogy az oktatás tekintetében bármilyen fejlesztést is szeretnénk megtenni, ezt együtt tudjuk megtenni, az egyetem és a vállalat közös erővel tud annak érdekében lépéseket tenni, hogy az oktatás minél magasabb színvonalú legyen és a kilépő hallgatók a vállalatnál már másnap munkába tudjanak állni anélkül, hogy további betanítási tevékenységre szükség lenne – fűzte hozzá.

Az eseményen végül elhangzott, az egyetem és a vállalat közös célja, hogy közös munkájukat kibővítsék a képzésben és a kutatás-fejlesztésben, hogy Miskolci Egyetemről kikerülő fiatalok nemzetközi szinten is versenyképes iparági tudással, megfelelő gyakorlattal rendelkezzenek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!