Ugrás a tartalomra

Mesés házfoglalón adták át a könyvtárat a gyerekeknek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 04. csütörtök 15:03
Az állatbarát könyvtár az állatvilággal kapcsolatos feladatokkal készült vetélkedőjén a kicsiknek.
Apuka és kisfia a Mesés házfoglaló második állomásán. Fotók: Osztie Tibor

A tavaszi szünidőben színes programmal készült a kis gyermekes családoknak a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Gyermekkönyvtára, hogy mozgalmasan teljenek a pihenésre szánt napok. Április 4-én, csütörtök délelőtt Mesés házfoglaló címmel rendeztek vetélkedőt, ahová 30-40 fő biztosan ellátogatott, köztünk szerkesztőségünk tagjai is. A programra nem kértek érvényes olvasójegyet, de bíztak benne, hogy a résztvevők később hivatalosan is a könyvtár olvasójává válnak. 

- Különböző állomásokat rendeztünk be, ahol játékos feladatok várták a vegyes - szülő-gyermek, vagy nagyszülő-unoka - csapatokat. Minden állomásra menetlevél irányította el őket. A feladatok megoldása után lehetett egy kis zászlót rátenni az ott álló házikóra, ami lényegében annak elfoglalását jelentette. A legvégén mindenki apró ajándékokat kapott – ismertette Miklós Katalin, a Gyermekkönyvtár vezetője. 

Nagymama lányunokájával éppen feladatot old meg.

Kiemelte, hogy a vetélkedő tematikájában az állatbarát könyvtár címhez kapcsolódott, ezért állatos feladatok várták a kicsiket. Felsorolta, hogy többek között állathangokat kellett felismerni, bizonyos állatok mozgását utánozni a „varázskönyvből.” Emellett kérdéseket tartalmazó halacskákat kellett kifogni egy gumicsónakból mágneses pecabottal és azokat megválaszolni. 

- A gyerekek rendkívül szeretik az állatokat, ezért jól érezték magukat nálunk. A horgászásnak olyan nagy sikere volt, hogy még pótfeladatot is kértek. Tetszett a résztvevőknek a mozgásos feladat és a mese- és állatfelismerés is. Közben tudatosan kihelyeztük az állatos mesekönyveket is – fejtette ki a könyvtárvezető. Ezt követően egy résztvevő nagymamát és unokáját is meghallgattunk.

Mihalik Bence pecázik. 

- Az újságból értesültünk róla, hogy lesz ez a program és mivel tavaszi szünet van, gondoltuk, hogy jól szórakozunk majd a kis unokával. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert tetszik nekünk. A könyvtárban együtt még sohasem jártunk, így azzal is tudunk ismerkedni közben. Bence nagyon ügyes, egy állomáson már túl is vagyunk, ahol párokat kellett keresni – osztotta meg Bátori Istvánné, majd átadta a szót unokájának.
- Nekem tetszik minden, nagyon is élvezem és szeretem a foglalkozásokat! A halacskás feladat tetszett a legjobban, ami viszonylag könnyen ment, de megnézem még, hogy milyen állomások következnek és elmesélem a nagyinak – fűzte hozzá a hatéves Mihalik Bence

Végezetül Miklós Katalin elmondta, hogy időről időre a könyvtárban szerveznek szabadidős programokat, amelyek a tanítási szünetekben különösen népszerűek. Idén sok helyen akár két hetes tavaszi szünetet is tartottak, így a mesés vetélkedő mindenképpen segítségére volt a szülőknek, nagyszülőknek. Ezenkívül minden nagy ünnephez kapcsolódva szombatonként játszóházat rendeznek be. A hétköznapokban pedig Kézműves keddeket, Mesetarisznya foglalkozásokat, a legkisebbeknek pedig Babusgató Klubot tartanak. Április 11-én, a magyar költészet napján, a rendkívül népszerű rajzpályázatuk győzteseit fogják kihirdetni és a legszebb alkotásokból kiállítás nyílik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!