Ugrás a tartalomra

A város és a civilek sikere

Miskolc Tv - minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 12. csütörtök 19:07
Kettős magyar diadal született Tallinban: Miskolc és Veszprém a fenntartható turisztika éllovasai közé került.
Fotók: Mocsári László

A Green Destinations versenyt 2014-ben rendezték meg először. A felhívás célja, hogy a beérkezett gyakorlatokból kiválasszák azt a 100-at, amelyek példaként szolgálhatnak hatékonyságuk, innovációjuk, inspirációjuk és átadhatóságuk szempontjából. A kiírást nemzetközi figyelem övezi mind a sajtó, mind a szakma részéről. A díjátadót idén  október 8-10. között tartották Tallinban, ahol – a verseny történetében először – magyar település fenntarthatósági pályázata is bekerült a legjobb 100 közé, sőt, rögtön két hazai város projektjét is díjazták. Miskolcé mellett Veszprém pályamunkáját értékelték kiemelkedőnek. A borsodi vármegyeszékhely esetében a történelmi Avas megőrzése volt a téma, amit követendő példaként állítottak a világ más települései elé.  

- Az egyik üzenete ennek a díjnak számomra az, hogy jó úton járunk, hiszen korábban soha nem látott mértékű fejlesztési forrást összpontosítottunk az Avasra – mondta a Miskolc TV Kilátó című műsorában Szopkó Tibor, a város turizmusért felelős alpolgármestere, aki beszélt az összképről is.

- A turisztikai fejlesztések rövidtávon nehézségekkel járnak, hiszen addig nem lehet látogatni az adott attrakciókat, amíg a területen nem fejezi be a munkát a kivitelező. Hosszú távon viszont meghozza az eredményét ez az elköteleződés.

Szopkó Tibor szerint érdemes volt az Avasra koncentrálni, de a díj emellett egy másik területen is megerősítés a városvezetés számára.

Válságálló turizmus

Az alpolgármester kiemelte azt a civil együttműködést, ami jellemző a történelmi Avasra.

- Egyedül az önkormányzati szándék kevés lenne ahhoz, hogy élettel töltsük meg a pincesorokat. Számos szervezettel közösen – hol teljes egyetértésben, hol kicsit döcögősebben – visszük közösen az Avas ügyeit. Erre a projektre például egy, a helyi turizmust támogató civil közösség, a Bükki kör hívta fel a figyelmünket. A feladat megvalósítása pedig az önkormányzat érdeme, amiben kiemelkedő szerepe volt a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. (MIDMAR) minden munkatársának, különösen Orosz Eszter ügyvezetőnek. Szó szerint éjt nappallá téve dolgoztak, sőt, volt, hogy a hétvégéjüket is arra áldozták, hogy elkészüljön a pályázati anyag – méltatta a MIDMAR munkáját Szopkó Tibor, aki átfogóan is beszélt a város idegenforgalmáról.

- A miskolci turizmus jó úton jár: erős, válságálló, és vannak olyan attrakciói, amik országosan is egyedülállóak. Az utóbbi időszakban kaptunk olyan kritikákat, amik szerintem igazságtalanok. A jövőben az ilyen megalapozatlan bírálatokra reagálva felmutatható ez a nemzetközi elismerés, ami igazolja a munkánkat. Ennél komolyabb visszajelzésre szerintem nincs szüksége a városnak – fejtette ki gondolatait a műsorban Szopkó Tibor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!