Ugrás a tartalomra

Miskolc az egészségért is fejlődik

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 09. szombat 14:26
Számos felnőtt háziorvosi és gyermekorvosi praxis fogadja modernebb, komfortosabb és energiatakarékosabb körülmények között a város lakóit.
Fotó: Juhász Ákos

Óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők megújítása, utak és kerékpárutak építése, csapadékvíz elvezetése, a város turisztikai értékeit növelő beruházások – erre fordította a miskolci önkormányzat az EU-s pénzekből rendelkezésére álló 35 milliárdos keretet. Két hete indított sorozatunk fókuszában ezúttal az orvosi rendelők állnak.

Az EU-s költségvetési időszakkal nemsokára lezáruló, történelmi léptékben is jelentősnek bizonyuló fejlesztési ciklus helyi korszerűsítései, átalakításai, újjá- és felépítései jellegükből fakadóan gyakran a széles publikumtól elrejtőzve, csak meghatározott kör közvetlen megélésével és megelégedésével találkozhatnak. A múlt héten körbejárt bölcsődék és óvodák mellett tipikusan ilyennek számítanak orvosi rendelőink is. Holott a Halom utcai, a Kazinczy utcai, a Bacsinszky utcai és a Kiss Ernő utcai rendelők már önmagukban több tízezer miskolcit szolgálnak ki.

Fotó: Horváth Csongor

A betegekért

Több mint hetven millió forintból, közel kétszáz négyzetméteren korszerűsítették a három háziorvosi körzet ellátását biztosító rendelőt a Kazinczy utcában. - Kifejezetten emberközeli és fenntartható fejlesztést valósítottunk meg. Nagyon fontos volt, hogy meg tudjon újulni az épület, mert rendkívül elaggott körülmények között dolgoztak itt korábban az egészségügyi dolgozók és jártak be a betegek – fogalmazott Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, egyben a terület önkormányzati képviselője a munkálatok idén januári végeztével.

A Görömböly városrészben található Bacsinszky utcai rendelő a felújítás mellett kapacitásbővítésen is keresztülment. Teljes egészében megújult, energetikai korszerűsítésen esett át, ami magában foglalja a homlokzat és a tető szigetelését, az összes nyílászáró, valamint a komplett tető cseréjét és a belső fűtési rendszer felújítását. Bővítették az ingatlan alapterületét és egy plusz helyiséget is kialakítottak.
A 2017-ben indult projekt 2022 novemberében fejeződött be, a napelemmel kapcsolatos engedélyeztetések, illetve azok felszerelése és beüzemelése csúszott meg. A felújított, akadálymentesített épület azóta azonban impozáns látványt nyújt kívül-belül, és jól illeszkedik a városrész épített környezetéhez.

A városért

A szirmai Halom utcában felújított orvosi épületbe tavaly novemberben költözhettek vissza az orvosok és védőnők. A fejlesztés során kicserélték az ablakokat, a villamos és szennyvízhálózatot, az épületet szigetelték, és végeztek a napelemek telepítésével is. Cseléné Figula Edina (Velünk a Város, Jobbik), a körzet önkormányzati képviselője nagyszerűnek nevezte, hogy a teljes energetikai felújítás megtörténhetett abban a helyzetben, amikor minden az energia megtakarításáról szólt.
A Kiss Ernő utca 9. szám alatt működő háziorvosi rendelő még az 1960-as években épült. Önkormányzati segítséggel 2014-ben kicserélték a nyílászárókat, valamint beltéri felújítás is történt. Tavaly pedig több mint száz millió forintból fejlesztették az ingatlant. A felújítás magába foglalta a teljes belső infrastrukturális felújítást, festést, burkolást, energiahatékonysági intézkedéseket, homlokzati hőszigetelést, akadálymentesítést, épületgépészetet, elektromosságot.

2021-ben több mint 90 millió forintból egy 153 négyzetméteres, földszintes, akadálymentesített épület készült el a Lyukói Közösségi Ház mögött, melyben egy felnőtt és gyermekorvosi rendelő, valamint külön épületrészben a védőnői tanácsadás kapott helyet. A kétfunkciós épületrészeknek szélfogós bejáratuk van, a rendelőket pedig a dolgozók részére kialakított pihenő és a hozzá tartozó vizesblokk köti össze.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!