Ugrás a tartalomra

A miskolci kerékpárút-hálózat bővül, a Fidesz-KDNP valótlanságokat állít

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 13. csütörtök 12:57
A Komlóstetőről induló etap végpontja a Mexikóvölgyi utcánál lesz, a munkálatok a tervezett ütemben folynak, a turistaszezon elejére el is készülhet a projekt ezen része – hangzott el a helyszínen megtartott szerdai sajtótájékoztatón.
Fotók: Juhász Ákos

„A tavalyi év őszén jártunk Komlóstetőn a Vörösbérc utcánál, akkor történt meg a munkaterület átadása. Ennek az épülő szakasznak az az egyik végpontja, ahol most vagyunk, a Mexikóvölgyi utcánál, az pedig a másik” – tudtuk meg Szarka Dénes fejlesztési tanácsnoktól, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselőjétől. Elmondta: A kerékpárút az erdőn keresztül csatlakozik be. Innen tovább vezetve a kerékpárutat, a Vár utcán keresztül a Táncsics Mihály térig tart. A kialakítandó kerékpáros létesítmény végpontja a Bertalan utca, ahol a Szarkahegy utcán meglévő kerékpáros nyommal kialakított kerékpáros hálózati elemhez csatlakozik majd.

„Az alapozás nagy része elkészült, az aszfaltozás van hátra, az alatta lévő rétegeket a kivitelező már megépítette. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása hátráltatta a munkálatokat, de az építés terv szerint halad és megközelítőleg egy hónap múlva a kerékpárosok birtokba vehetik ezt az új szakaszt, amely ezen a gyönyörű szép erdőn vezet keresztül” – ismertette a tanácsnok, aki azt is megosztotta, hogy a Miskolc és Felsőzsolca között készülő kerékpárút szakaszon is az utolsó simításokat végzik, amely egy másik darabja annak a négy szakaszból álló projektnek, amelyet a miskolci kerékpáros közönség hamarosan birtokba vesz.

A különböző szakaszok egy része teljesen új építésű, van, ahol felfestéssel jelölik ki a nyomvonalat, a cél, hogy az egyes részek összekapcsolódjanak és turisztikai szempontból is vonzó attrakciókká váljanak. A szép erdei szakaszok erre különösen alkalmasak, amelyek nem csupán látványosak, de fontos turisztikai helyszíneket is összekötnek, így kerékpárral is könnyen bejárhatóvá téve ezeket a célpontokat. Összességében mintegy hét egész háromtized kilométerrel bővül Miskolc kerékpárút hálózata.

Szarka Dénes nem ment el szó nélkül azon híresztelések mellett, amelyek hamis színben tüntették fel a Táncsics teret a Bertalan és Róna utca kereszteződésével összekötő szakasz beruházását. Az ezerhatszáz méteres szakaszban két helyen épül új kerékpárút is, egy ötvenméteres etap a Kuruc utca parkolójánál, illetve egy harminc méteres a Munkás utca és Róna utcák között. Itt közművek, villamosság kiépítése is van a kandeláberek részére. A többi részen nyomvonal felfestés lesz. „Ezt azért fontos kiemelni, mert ezzel kapcsolatban látott napvilágot az a híresztelés, hogy mindössze a Munkás utcát a Róna utcával összekötő harminc méteres szakasz építése kerül 41 millió forintba. Ez nem felel meg a valóságnak, a 41 millió forint a teljes ezerhatszáz méteres fejlesztés költsége. Ebből csak a villamos közmű kiépítése mintegy 3 millió forint. Ha ezt a szakaszt nem valósítanánk meg, akkor a kerékpárosok csak nagy kerülővel közelíthetnék meg ezt az új kerékpárutat” – tisztázta a kérdést a fejlesztési tanácsnok.

Hozzátette, vannak, akik a Kondor Béla és Előhegy utcán található sebességcsökkentő, forgalomlassító eszközök létjogosultságát is vitatják, ezzel kapcsolatban lényeges információ, hogy az engedélyes tervdokumentációt 2019 májusában fogadta el az Önkormányzat, egy előzetes közlekedésbiztonsági audit alapján. Ez azt jelenti, hogy ezeket a sebességcsökkentő elemeket az előző városvezetés terveztette meg és fogadta el. Amennyiben a jelen városvezetés elállt volna ennek a szakasznak a megépítésétől, úgy a többi 5 kilométernyi kerékpárút építése sem valósulhatott volna meg.


Háttér: 
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a „TOP-6.4.1-16-MI1-2017-00001 azonosító számú, „Kerékpárút építés II. ütem” című projektet valósítja meg. A kerékpáros létesítmény a város három különböző területén valósul meg építéssel és felfestéssel, ezzel biztosítva a csatlakozási pontokat a Kerékpáros Hálózati Tervhez.
A projekt elsődleges célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához.
A beruházás keretében kerékpáros nyom megvalósítása történik a Kondor Béla utcában az Árpád és Szarkahegy utcák között. A kerékpáros létesítmény biztosítja az összeköttetést a meglévő Tiszai pályaudvar-Diósgyőri vár kerékpárforgalmi létesítménnyel. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza kb. 1.600 m. A várhatóan érintett közterületek: Nagy Lajos király útja, Táncsics Mihály tér, Kuruc utca, Kondor Béla utca, Előhegy utca, Róna utca, Bertalan utca.
A Mexikóvölgy utcai buszfordulótól 203 méter hosszban megerősített pályaszerkezettel kerékpárút épül. Innen 1.179 méter hosszban normál pályaszerkezettel új erdei kerékpárút létesül. A végszelvény a Vörösbérc utcához csatlakozik, mely a Cserfa utca, Szántó Kovács János úton kerékpáros nyom felfestéssel 350 méteren fog történni.
A kerékpáros nyom felfestése tovább folytatódik a Mexikóvölgy utca- Muhi utca- Szervezet utca- Ferenczi Sándor utca – Tokaji Ferenc utca – Bartók Béla utca között meglévő burkolaton 2.700 méterben. A kialakítandó kerékpáros létesítmény kiindulási pontja az előző szakasz Mexikóvölgyi utcai buszforduló.
Végül a kerékpáros létesítmény a Keleti Városkapu térségében meglévő Auchan-körforgalomtól kiindulva új építésű kerékpárúton éri el Miskolc határánál Felsőzsolca felől a kerékpárutat az M30 autópálya alatti átvezetéssel, továbbá a meglévő árvízvédelmi töltésen haladva. A kerékpáros létesítmény hossza kb. 1.300 m.
A projekt megvalósítására összességében 6 hónap áll rendelkezésre, amennyiben a fejlesztés párhuzamosan tud haladni.  A munkaterület átadása 2022.11.15-én megtörtént. A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt tervezett befejezése: 2023.11.30. A projekt keretében összesen 7.332 méter kerékpárút létesül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!