Ugrás a tartalomra

Miskolcon alakult meg a Magyar Művészeti Akadémia második regionális munkacsoportja

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. február 16. csütörtök 15:16
Az akadémia tavaly őszi közgyűlése hét regionális munkacsoport létrehozásáról döntött annak érdekében, hogy a köztestület a hazai és a határon túli magyarlakta területek művészeti-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi szintű kapcsolatépítést.
Fotók: Juhász Ákos

Az MTA Miskolci Területi Bizottság székházában megrendezett esemény különlegességét nem csak az adja, hogy a hét központból itt jött létre a tavaly december 15-én megalakult győri munkacsoport után a második, hanem az, hogy ez szoros együttműködésben történik a Magyar Tudományos Akadémia helyi szervezetével. Az MTA ugyanis nem csupán a dísztermet biztosította, hanem a két szervezet együttműködési megállapodást is kötött. Ezáltal a jövőben a tudományos és művészeti élet két zászlóshajója egy kikötőben, egymást támogatva igyekszik működni, a város és a régió érdekében és hasznára e két kulcsfontosságú területen. A kultúra, a művészetek és a tudomány egy székházban, amely már önmagában szimbolikus - hangzott el a rendezvényen.

A szerda délután megtartott alakuló ülésen Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi díjas építészt választotta meg a testület a munkacsoport első elnökének. Az elnök az ünnepséget követően kérdésünkre elmondta, hogy nem tudta előre, hogy megválasztják majd őt elnöknek, ezért nem is készült székfoglaló beszéddel, de nagyon fontos, és az elsők között megvalósítandó feladatnak nevezte, hogy mielőbb legyen egy bemutatkozó rendezvény, ahol a kilenc tagozat, a kilenc művészeti ág, bemutatkozik a város közönségének. 

Másik fontos lépésként az idei Tokaji Művészeti Táboron való részvételt említette, amelynek célja az lenne, hogy az MMA fiatal ösztöndíjasainak adjon egy nyári mesterkurzust. Ezek voltak az első gondolatai így frissen a megválasztása után, de természetesen a közös tervezések majd ezután következnek. Bodonyi Csaba legalább negyedévente egy ülést mindenképpen szükségesnek tart, de, ha lehetséges, az ilyen alkalmak között is szorgalmazza a kapcsolattartást és a közös munkálkodást. 

Elmondta: meglepte a jelölés és életkora miatt nem is akarta vállalni ezt a tisztséget, de úgy gondolja, hogy ez mérföldkő lesz a két szervezet életében. „Nehezen adtam rá a fejemet, de ez szinte szerves folytatása az eddigi életemnek, tevékenységemnek, ezért elvállaltam. És ez tényleg egy nagy dolog, hogy a két akadémia így összefogott. Az együttműködésünk a kultúrában egy mérföldkő lesz. A két kultúrterület egységes frontot nyitott a szellemi életben” – vallja az újdonsült elnök. 

Az alakuló ülésen felszólalt Veres Pál polgármester is, aki kiemelte: „Egy város értéke nem csak az épített környezetében mutatkozik meg, hanem sokkal inkább azokban a hagyományokban és értékekben, amelyek generációkon át épülnek egy városban, és amit a város közösségei képviselnek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy számos alkotóközössége van a városunknak, amely most egy újabb testülettel bővült.”

A városvezető, a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetre utalva, a brit miniszterelnököt, Winston Churchillt idézte, aki a második világháború napjaiban egy képviselői javaslatra, miszerint a kulturális kiadásokat át kell csoportosítani a háborús kiadásokra, azt felelte, rendben, de akkor miért háborúzunk? „Ez jól mutatja azt, hogy még a nehéz időkben is forrásokat és lehetőségeket kell biztosítani a kultúra, a tehetség, az emberi értékek és az évszázados hagyományok ápolására. Az MMA miskolci regionális munkacsoportja, mint a kultúra és azon belül a kortárs művészetek hivatott testülete, ezeket az értékeket erősíti. Mi büszkék vagyunk arra, hogy ez a város a kultúrájáról is híres, a fesztiváljairól, az itt alkotó vagy itt született, de elszármazott művészeiről és tehetségeiről. Különleges ez az alkalom azért is, mert augusztusban lesz kétszáz éve, hogy Miskolcon megkezdte működését a mai Magyarország első, a történelmi Magyarország – Kolozsvár utáni - második kőszínháza. Hatvan éves a szimfonikus zenekarunk is. És amikor művészetről, tehetségről és tudományról beszélünk, meg kell említenünk a Miskolci Egyetemet, amelyre rendkívül büszkék vagyunk” – ismertette a polgármester, tovább sorolva a miskolci kulturális és tudományos műhelyeket, intézményeket, műemlékeket és személyeket, akik által és amelyekben gazdag a városunk. 

Az eseménynek helyszínt adó és egyben az MMA regionális munkacsoportját befogadó MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke Kaptay György örömének adott hangot azért, hogy ez a két fontos tudományos és kulturális terület fizikailag is - egy székházban -, és szellemileg is összeköltözik Miskolcon, egymást erősítve és kiegészítve. „Ez a két terület nem azonos, bölcsen tették azok, akik nem gyúrták össze a szellemi életnek e két területét. Székházunkban található talán az egyetlen koncertterem Miskolcon, amely ingyenesen látogatható előadásoknak adott helyet eddig is. Nagyon örülünk, hogy itt talált otthonra az MMA. Bizonyára sok más lehetőség is lett volna, vannak üres irodák a városban máshol is, de így ez az épület lesz a tudománynak és a kultúrának a közös háza. Ennek szívből örülök” – közölte az elnök.  

Az ünnepélyes alakulóülésen a kilenc tagozat regionális és határontúli képviselőin túl részt vett még Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, Dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, és a Megyeháza képviseletében Dr. Schirger György Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye jegyzője. A megjelentek mindannyian örömüket fejezték ki az új szervezet megalakulásával kapcsolatban és kiemelték, hogy reményekkel telve várják a közös munkát.

A regionális munkacsoportoknak akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagjai lehetnek, akik önkéntes alapon, térítésmentesen végzik munkájukat. Előírás, hogy egy-egy régió munkacsoportjában a Magyar Művészeti Akadémia mind a kilenc tagozata képviselve legyen. Egy személy akár két város munkacsoportjában is szerepet vállalhat. A most alakuló szervezet a tervek szerint helyi intézményekkel, szakmai szervezetekkel, illetve határon túli és külföldi művészekkel, szakemberekkel is kapcsolatot épít ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!