Ugrás a tartalomra

Miskolcon tárgyalták a díszkertészek, hogy mitől lesz egy város zöld

minap.hu//Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. október 13. csütörtök 07:36
A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a Polgármesteri Hivatal közgyűlési termében tartotta szakmai napját szerdán. A „Több zöld várost a fenntartható Európáért” jeligére hallgató rendezvény célja volt összehozni a szakma szereplőit és tapasztalatokat cserélni.

Egy európai uniós program részeként jutott el Miskolcra az az utazó szakmai program, amelyet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az ország különböző városaiba visz el.

Fotók: Mocsári László

Orlóci László, a szervezet elnöke a Miskolc Televízió kérdésére elmondta, hogy Miskolc kiemelt szerepet kap a programban egyrészt a méreténél, másfelől pedig a GreenCity-elvek miatt, amik a városban meghatározzák a tervezést és a fenntartást. „A közösségi kertek tekintetében is jeleskedik Miskolc, ezért is esett rá a választás” – folytatta az elnök.

A szakember arra is kitért, hogy a városok több évtizede – 60-70 éve – kénytelenek azzal a kihívással szembenézni, hogy az épített környezetben hogyan lehetséges zöld felületeket kialakítani és fenntartani. Ugyanakkor olyan újabb tényezők is felmerülnek, mint a klímaváltozás, a gazdasági helyzet, de a városlakók igényei is átalakultak az évek alatt.

„A lakosok egyre jobban vágynak a tudatosan kialakított zöld felületekre és tevékenységekre. Ezekhez nekünk is alkalmazkodnunk kell, és új válaszokat kell találnunk az új kihívásokra” – összegzett Orlóci László, majd arra tért ki, hogy a jogszabályi háttérben, a jogosultságok kérdésében is változásokra van szükség, hogy az önkormányzatok végre tudják hajtani ezirányú céljaikat.

Mindezek tükrében – egyebek mellett – szó esett a zöldfelületek környezetvédelmi és ökológiai szerepéről a városi környezetben, a zöldfelület-fejlesztés és klímaváltozás összefüggéseiről, illetve a faállomány-gazdálkodásról is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!