Ugrás a tartalomra

„Most minden arról szól, hogy este felgördüljön a függöny”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 12. hétfő 08:52
„Nagyon fájdalmas volt” – így fogalmazott az elmúlt napokról Béres Attila színházigazgató. Mint ismert, pozitív tesztet produkált az egyik színész, erre reagálva minden munkatársat teszteltek, az épület belső tereit fertőtlenítették. Miután izolálták a fertőzötteket, október 6-án, szigorú biztonsági intézkedések mellett, újraindulhattak. „Minden áldozatot meghoztunk, hogy újra játszhassunk”, emelte ki a direktor, akitől azt is megtudtuk, hogy mikorra csúsztatták el a bemutatókat.

– Mindig tragikusan rossz, vagy rosszul tragikus, ha az ember nem csinálhatja azt, ami az élete. A színész így van a közönséggel; ha nem találkozik vele, nem játszhat, akkor tulajdonképpen élő-halott – ecsetelte az elmúlt napok kemény megpróbáltatásait Béres Attila. – Borzasztó és nagyon fájdalmas volt ez a tíz nap, de kibírtuk. A legfontosabb azonban: nagyon komolyan ügyelünk a biztonságra. Aki kontaktszemély, vagy bármilyen módon érintkezhetett a pozitív tesztet produkáló kollégákkal, az nem jön be a színházba.

Szeptember 22-én derült ki, hogy pozitív lett a tesztje az egyik színésznek. A színház a fenntartóval egyeztetve, az érvényes járványügyi protokoll szerint járt el: a nézők biztonsága érdekében az épületben teljes fertőtlenítést végeztek, valamint a színház minden dolgozóján elvégezték a PCR tesztet. Előbb szeptember 25-éig, majd október 5-éig felfüggesztették az előadásokat.

„A fertőtlenítést követően a színház teljesen biztonságos, nincs bent nálunk a vírus” – emelte ki a színházigazgató.

Újraindultak a próbák a Miskolci Nemzeti Színházban. | Mocsári László képgalériája

Elmondta azt is, hogy az előadásokat átstrukturálták, van, ahol új szereplők kerültek be egy-egy darabba. A bemutatók pedig új időpontra kerültek. „Játszani akarunk”, nyomatékosította a direktor.

A Gépnarancsot október 30-án, a Linda Vista című vígjátékot október 31-én, a Szentivánéji álmot november 7-én mutatják be. A producerek-et január elejére csúsztatták, a Hazatérés pedig márciusban lesz először látható Miskolcon.

– Most minden arról szól nálunk, hogy este felmenjen a függöny. Azért, hogy a nézők megkapják a megszokott közösségi élményt, minden áldozatot meghoztunk.

S hogy felkészültek-e a további nehézségekre? – Annál nagyobb nehézség, mint ami most volt: hogy nem játszhatunk, több kolléga pozitív, ennél nagyobbat nehezen tudok elképzelni. Biztos jön még megoldandó feladat, de azt megígérhetem: a nézőink biztonsága a legfontosabb.

A jelenlegi helyzetben a Miskolci Nemzeti Színház mindent megtesz azért, hogy a járvány ne állja útját az élménynek:
– érkezéskor testhőmérséklet mérést végzünk
– előadásainkon kötelező a maszkviselés
– a színház területén mindenhol elérhetők az érintésmentes kézfertőtlenítők
– a színház teljes fertőtlenítése megtörtént, azóta is folyamatos és fokozott a takarítás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!