Ugrás a tartalomra

Most mindent megnézhettek, amit máskor a rendőrség zárt kapuk mögött tart

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. január 26. péntek 15:17
Ebben a tanévben már második alkalommal nyitotta meg kapuit a fiatalok előtt a Miskolci Rendvédelmi Technikum pénteken. Az érettségi előtt álló végzős diákokat, valamint azokat várták a nyílt napra, akik érdeklődnek a rendőr tiszthelyettes szakma iránt. 
Osztie Tibor képgalériája

A délelőtt folyamán számos izgalmas programmal készültek az iskola oktatói és az ott tanuló leendő rendőrök egyaránt, hiszen ők kalauzolták a középiskolásokat a különböző helyszíneken. Csoportosan és egyénileg is csatlakozhatott bárki a bűnügyi, szituációs, illetve a csapatszolgálati, valamint a határrendészeti szakkabinetek megismeréséhez. A rendőri szervek szakterületeinek ismertetése mellett egyéni kérdéseikre is választ kaphattak a tanulók, továbbá látványos rendőrségi bemutatók részesei lehettek. 

A kiállítást korábban nem nyitották meg a nyílt nap részvevői előtt, most azonban oda is bepillantást nyerhettek az érdeklődők – mondta Lövei László rendőrezredes, a Miskolci Rendvédelmi Technikum igazgatójának oktatási helyettese. Azt a labirintust, amit korábban máshol állítottak fel és bűnmegelőzési céllal tettek bejárhatóvá, átalakították és egy bűnügyes nyomozási helyszínt hoztak létre, amit szintén bevontak a nyílt nap programjába. Teljesen nyitottak, minden szakkabinetet, ahol rendőrt képeznek vagy felkészítenek, megtekinthetnek a látogatók – emelte ki a rendőrezredes. Megnézhetik azokat az eszközöket, amelyek segítségével a diákokat képzik, valamint kényszerítőeszközöket, fegyvereket is. Minden olyat, amelyre a civil életben nincs lehetőség, mert a rendőrség zárt kapui mögött vannak – hangsúlyozta. 

Több fiatalt várnak 

Minél több diákot szeretnének felvenni az iskolába, mert jelenleg kevesen vannak, háromszáz fő a tanulói létszám a nappali rendszerű képzésben, amelyre február 19-ig várják a jelentkezőket. Emellett vannak a rendőrség számára is különböző képzéseik. Például rendőrjárőr szak, amelyben körülbelül száz tanulójuk van. Továbbá olyan diákjaik is vannak, akik speciális képzések keretében készülnek fel, ez éves szinten akár kétezerhétszáz fő körüli létszámot is jelenthet. Így összességében három és négyezer közé tehető azok száma, akik az intézményben oktatáson vesznek részt éves szinten – mondta Lövei László.

Néhány évvel ezelőtt egy ehhez hasonló nyílt napra akár ezren is kíváncsiak voltak. Manapság jellemzően két-háromszáz érdeklődő érkezik. A rendőrképzésben négy szakmairány van: a közrendvédelmi és a határrendészeti képzés mellett közlekedési és bűnügyi végzettséget adó bizonyítvány megszerzésére van lehetőség. A „bűnügyes” terület népszerű az érettségiző fiatalok körében, a kétéves képzés elvégzése után akár nyomozóként is dolgozhatnak a továbbiakban – tudatta az oktatási helyettes. Habár a jelentkezési határidő február 19-e, azonban ha valaki lekésné az időpontot, akkor sem kell csüggednie, mert egy bizonyos ideig biztosítanak pótlási lehetőséget a szükséges dokumentumok beadására a később jelentkezőknek is. 

Rend van és fegyelem

Mindig is a rendőri munka iránt érdeklődött és meg is kapta ebben az iskolában azt a tudást és szakmai segítséget, ami ehhez szükséges – mondta a másodéves hallgató, Szappanos Bence Lajos. A rendőrségnél a rend és a fegyelem nagyon fontos, ezekre elsőként tanítják meg a hallgatókat, aztán a munkafolyamatokat, amelyeket a különböző területeken alkalmaznak. Persze a fizikai állóképesség mellett az ismeretek elsajátításához is kellő kitartás kell, de aki komolyan akarja ezt a hivatást, annak megéri – tette hozzá.

Egyenruhás lesz, az biztos

A nyílt napon nagyon érdekes dolgokat látott. Például egy lőgyakorlaton is részt vehetett – avatott be Erkli Erik, a putnoki Gomba Levente Gimnázium végzős tanulója. Hozzátette: egy bűnügy felderítésének folyamatát is kipróbálhatta és természetesen magát az iskolát, az épület együttest is megtekintette. Továbbá különböző szimulációkon a drog vagy az alkohol hatásait is szemléltették. A rendőrség mellett a katonaság is vonzó pálya számára, ezért még gondolkozik, melyiket válassza majd. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!