Ugrás a tartalomra

Négyen lemondtak kormányzati megbízásukról, hogy kurátorok maradhassanak

24.hu
Utoljára módosítva
2023. február 27. hétfő 11:28
A minisztereken túl nyolc kormányzati tisztségviselőt érintett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kérése, hogy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról. Közülük négyen inkább a kormányzati tisztségükről mondtak le, és megtartották jól fizető kuratóriumi állásukat - írja a 24.hu. 

Gulyás Gergely a február 9-ei Kormányinfón jelentette be, hogy február 15-éig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter (így Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály is) lemond ottani tisztségéről. Gulyás úgy fogalmazott: „Azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”.

Minderre azért volt szükség, mert az Európai Tanács decemberi határozatában aggályosnak és összeférhetetlennek nevezte azt, hogy miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel és polgármesterekkel vannak tele a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai, és amíg ezen nem változtatnak, addig nem is kaphatnak uniós forrásokat, így sem az Erasmus, sem a Horizont Európa programhoz nem férhetnek hozzá.

BALÁZS ATTILA / MTI, IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU ,KOSZTICSÁK SZILÁRD / MTI, VASVÁRI TAMÁS / MTI

Mint a 24.hu megtudta, voltak azonban olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le. Így tett

- Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott.
- Guller Zoltán miniszteri biztos,
- Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
- és Wáberer György kormánybiztos.

Eddig egyedül Wáberer távozásáról lehetett tudni, arról is más összefüggésben. A Forbes által 130 milliárdosra becsült vagyonával a 14. leggazdagabb magyarnak számító vállalkozó a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt, és a felmentéséről szóló kormányhatározat megjelenése előtt nem sokkal derült ki, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje kivásárolta őt a nevét viselő fuvarozócégéből. A határozat hatályba lépése előtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter közleményben tudatta, hogy Wáberer kezdeményezte a kormánybiztosi tisztsége megszüntetését. Mint most kiderült, azért, mert a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja marad - olvasható a portálon. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!