Ugrás a tartalomra

Nem engedik el a buszbalesetben megsérült martinkertvárosi nyugdíjasok kezét

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. február 08. csütörtök 15:40
Sorra érkeznek még most is a felajánlások, támogatások a tavaly májusi, Szlovákiában történt buszbaleset sérültjei számára. Az utógondozás problémáira azonban még megoldást kell találni – húzta alá Hegedűs Andrea, a DK országgyűlési képviselője.
Fotók: Mocsári László

Ahogy arról lapunk beszámolt korábban, tavaly májusban miskolci nyugdíjasokkal teli autóbusz ütközött össze egy kamionnal Szlovákiában. A tragikus balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek – többségük martinkertvárosi, illetve miskolci nyugdíjas volt.

A baleset hallatán sokan megmozdultak, a miskolci polgármesteri hivatal mellett helyi politikusok is igyekeztek segítséget nyújtani a bajbajutott embereknek. Cseléné Figula Edina (Velünk a Város, Jobbik) például egyeztetést folytatott az ügyben Hollósy András (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselővel közösen a polgármesteri hivatallal, melynek eredményeként támogatást kaphatnak az érintettek.

A Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselői, valamint Hegedűs Andrea, a párt országgyűlési képviselője pedig 400 ezer forintot ajánlottak fel.

Hegedűs Andrea csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a buszbaleset sérültjei közül többen a mai napig utókezelésekre járnak, illetve műtétre várnak. Ez azonban meglátása szerint nem túl gördülékeny a magyar egészségügy „tragikus állapota” miatt.

Éppen ezért, amint kinevezik az új kórház-főigazgatót, szeretné felkeresni, hogy megkérje: biztosítsák a klub sérültjei számára a „zökkenőmentes és harmonikus” utógondozást, valamint azt, hogy mielőbb megműthessék a sérülteket.

Végül további támogatásáról biztosította a balesetben érintett Martinkertvárosi Nyugdíjas Klub tagjait. Elmondta: december elején értesült arról, hogy a klubnak nehézséget okoz a klubhelyiségük rezsiköltségeinek kigazdálkodása. Közbenjárásával azonban egy neve elhallgatását kérő miskolci vállalkozó felajánlott 300 ezer forintot, így a klubrendezvényeket továbbra is zökkenőmentesen meg tudják tartani Martinkertvárosban.

A sajtótájékoztatón jelen volt Greutter Zoltánné, a klub 12 éve regnáló elnöke is. Azt mondta, mindenkit letaglózott a buszbaleset híre, nehéz volt megemészteni a történteket, túllépni rajtuk. Az ötven utasból tizenhatan az egyesület tagjai voltak, a városrészből további hat-nyolc ember utazott a buszon, de a belvárosból és Diósgyőrből is indultak útnak.

Elmondta, a klub mindent megtett annak érdekében, hogy saját berkein belül is segítse a sérülteket: például egészégügyi előadásokat, gyógytornát, kisebb kirándulásokat szervezett.

Végül elmondta, a vállalkozó felajánlásának köszönhetően továbbra is tudják használni a klubhelyiséget. Február 14-én például farsangfarki disznótoros ebédet rendeznek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!