Ugrás a tartalomra

Nem nyilatkoznak az orvosok

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. április 10. hétfő 13:21
"Minden egészségügyi eszköz, műszer és gyógyszer rendelkezésre áll" a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyeken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által április 1-jén kiadott közlemény szerint. Azt is írták, hogy a múlt hét végéig ügyeletre 217 háziorvos és 53 házi gyermekorvos jelentkezett, így "a működés személyi feltételei is biztosítottak".
Fotók: Juhász Ákos

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer. Telefonon megkerestünk háziorvosokat, az első tapasztalatokra lettünk volna kíváncsiak: milyen volt a betegforgalom, hogyan vizsgázott az új rendszer a vármegyében, mennyire ment "flottul" az esetek kezelése, azonban kategorikusan elzárkóztak a válaszadás elől. Volt, aki gyorsan megjegyezte, mielőtt lecsapta a telefont: jó előre szólt a mentőszolgálatnak (nem rajtuk keresztül értük el egyébként a háziorvosokat - a szerző), hogy nem kíván semmiféle nyilatkozatot adni.

A távolságtartó magatartás nem véletlen: a Népszava információi szerint titoktartásra is kötelezi az OMSZ az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, azaz munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra. Az egyoldalú titoktartási szerződés aláírását egyébként lapunknak is megerősítette egy, a háziorvosi területre rálátó forrásunk. "Nonszensznek" nevezte, hogy nem csak a nyilatkozatadástól tiltották el az ügyeleti rendszerben részt vevő háziorvosokat, de például azt is előírják számukra, hogyan kell viselkedni a munkában.

Tapasztalati információk hiányában így (újfent) a hivatalos közleményekre hivatkozhatunk: Rétvári Bence nemrégiben azt mondta, "jól működik az új orvosi ügyeleti rendszer": átláthatóbb, a betegeknek kényelmesebb, és az orvosoknak a korábbiakhoz képest magasabb óradíjjal járó, kisebb, vállalható terhelést jelent - fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a hét elején.

Úgy vélekedett, hogy az orvosi kamara megpróbált az új ügyeleti rendszer körül "feszültséget gerjeszteni", próbálta az orvosokat minden eszközzel, akár etikai eljárással is fenyegetve távolt tartani az ügyelettől.

- A rendszert igyekeztek támadni politikai oldalról, továbbá megkérdőjelezték, elegendő-e az a háromszáz helyszín, ahol az ügyelet megvalósul - tette hozzá. - Azt látni, hogy elegendő, hiszen minden adat azt mutatja, hogy az ügyeletben egy orvosnál átlagosan óránként egy beteg jelenik meg.

Magunk is küldtünk kérdéseket erre vonatkozóan az OMSZ-nek, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ az első hétvége adatairól. Közben a Magyar Orvosi Kamara bejelentette, hogy egy hónap alatt több mint 33 ezer orvos jelezte: továbbra is tagja akar lenni a kamarának.

- Ez több mint kétharmados arány - fogalmazott Kincses Gyula, a szervezet elnöke. - 33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az elsősorban a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!