Ugrás a tartalomra

Nemzetközi tapasztalatait kamatoztatja Miskolcon az elismert fiatal karmester

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 07. csütörtök 15:18
Új művészeti vezető ad másfajta megközelítéseket a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak a következő évadban.
Fotók: Juhász Ákos

A Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője a következő évadtól az igen fiatal (31 éves), azonban rendkívül elismert, páratlan tehetségű karmester, Török Levente, akit csütörtökön mutattak be a sajtó képviselőinek a Művészetek Házában. A Miskolci Szimfonikus Zenekar tagjai példátlan többséggel szavaztak bizalmat neki, aki az együttes reményei szerint új lendületet és fiatalos frissességet visz majd a zenekar életébe. 

A sajtótájékoztatón bejelentették továbbá, hogy újabb öt éven keresztül Szászné Pónuzs Krisztina vezetheti a Miskolci Szimfonikusokat, azaz folytatódhat a korábbi években megkezdett építkezés mind művészetileg, mind a zenekar és közönsége fiatalítását illetően. Gőzerővel dolgoznak az új évadon, ami augusztusban kezdődik, az utolsó finomításokat végzik – mondta az ügyvezető. Az hatvanéves zenekar jubileumi évadának két harmadán már túl vannak, tavasszal még sok koncert van repertoáron. Az új művészeti vezető a muzsika világából jött, családi indíttatása van. Már az édesapjával – Török Géza karmesterrel – is régi jó kapcsolata volt a szimfonikusoknak – mutatott rá. Török Leventével tavaly találkoztak először, amikor két koncertet vezényelt náluk. Ez idő alatt sok pozitív visszajelzés érkezett a zenészektől a személyét illetően, ezért erre az évadra is meghívták és még inkább megerősödött az elképzelés, hogy együtt akarnak vele dolgozni a jövőben is. Tele bizalommal, hosszú távú együttműködést terveznek. 
 

Török Levente már a bécsi zeneakadémia elvégzése közben dolgozott a Bécsi Állami Operaházban és olyan világhírű zenei fesztiválok asszisztense volt, mint a baden-badeni Fesztivál vagy a wels-i Wagner Fesztivál. Karmesteri karrierjét Németországban bontakoztatta ki. 2021-ben megnyerte az Első Nemzetközi Karmesterversenyt Valenciában, melynek köszönhetően idén a Spanyol Állami Televízió és Rádiózenekarral adja elő Bartók Concerto-ját. Fiatal kora ellenére számos országban vezényelt már: többek között 2019-ben Velencében, 2023-ban pedig az izlandi Operaházban mutatkozott be. A legtöbb hazai szimfonikus zenekart dirigálta már. A Magyar Állami Operaháznak is visszatérő vendége.

Elsősorban a koncertekért lesz felelős a szimfonikusoknál – mondta a művészeti vezető. Hozzátette: az a cél, hogy külföldi és belföldi kapcsolatai, szakmai ismeretségei révén a zenekarnak friss szeleket adhasson. Nem csupán impulzust kap a zenekar ezáltal, hanem együtt, közösen valami újat fel tudnak majd építeni. Ez mindennapos munkát, sok és hatékony kommunikációt igényel – fejtette ki. Reményei szerint ez pozitív változás az évek folyamán tapasztalható lesz. Nyugat-Európában szerzett tapasztalatot, rengeteg előadást, koncertet vezényelt, megismerte az adott ország és zenekar kultúráját, tradícióit. Mindezt a tapasztalatot Magyarországon szerette volna kamatoztatni. 

Jó koncerteket, emberi hozzáállást, bizalmat ígér az előtte álló munkában. A karmester az opera világából jön, de azt vallja, hogy sokat és sokfélét kell vezényelni ahhoz, hogy az ember egy idő után el tudja dönteni, hogy igazából mi is az, ami neki passzol. Már javában dolgoznak a következő évadon, egy nagyon gazdag, sokszínű szezonra készülhet a közönség a barokk muzsikától egészen a különleges kortárs zenéig – hangsúlyozta. A zenekarnak már eddig is voltak gyermekeknek és fiataloknak szóló programjai, de ebben is szeretnének újdonságokat behozni. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!