Ugrás a tartalomra

Nézőpont: Politika

Maros Éva
Utoljára módosítva
2023. június 11. vasárnap 09:10
Maros Éva jegyzete.

Elegem van a politikából, a politikusok mind hülyék, kerülöm a politikát, hallom sorban az ismerőseimtől, olvasom a közösségi oldalakon. Egyesek már úgy beszélnek a politikáról, mintha egy fertőző betegség lenne. Aki pedig sikeres és népszerű akar lenni, az azt hangoztatja: politika felett állok.

Kevesen gondolnak abba bele, mi is valójában a politika. Ha a szó eredetét nézzük, a kifejezés az ókori görög polisz főnévből származik. Az eredeti jelentése közélet, tehát ebben az értelemben az, aki a társadalom része, mindenképpen politizál. Így aztán lehet tevékeny, aktív vagy tétlen passzív politikát folytatni. A Wikipédia a társadalom vezetésének tudományaként határozza meg. Az a tudomány és gyakorlat, illetve az ezzel összefüggő elvek és ezek alkalmazásának a rendszere, amelynek segítségével egy társadalom minden tagja számára elérhető az észszerűség, a béke, a biztonság és a közös, illetve egyéni célok felé haladás.

A G7 című gazdasági szakportál néhány nappal ezelőtt Magyarország: Gazdasági okok miatt zárva címmel közölt cikket. A részletes elemzés gazdasági szempontból rendkívül aggasztó jelent és még aggasztóbb rövid távú jövőt vázol fel. Leírják, hogy a kiskereskedelmi forgalom 9,5%-kal csökkent, ugyanennyivel esett vissza a magyarok által Magyarországon vásárolt vendégéjszakák száma. A vendéglátóhelyek ötöde eltűnt, a céges beruházások csökkenek. Az emberek bére átlagosan 6,9%-kal ér kevesebbet. Az alacsonyabb jövedelműek reálbére akár 15-20 %-ot is eshetett.

A Diétás Magyar Múzsa közgazdasági szakembere – amely portál szlogenje az, ha nem politizálsz, majd más fog helyetted politizálni - a következőket írja: idén őszre a helyzet még rosszabb lesz. A magyar kkv-szektor gyakorlatilag nullára meg fog állni. A magyarok nagy része - az úgynevezett középosztály is - egyik napról a másikra fog élni. A még működő szektorokban töretlen lesz az infláció, a nem működőkben pedig csődhullám következik. Olyan földbe állás következik, amelyhez képest 2008 egy pajzán majális volt.

És közben a társadalmat irányító vezetőpolitika - de nevezzük nevén, a 14 éve korlátlan hatalmat élvező Fidesz-kormány - éppen értelmetlen politikai harcolásával az EU-s finanszírozástól is elvágja Magyarországot. A totális gazdasági katasztrófáról nem létező meleglobbik elleni riogatással, a brüsszeli magyar ellenességgel próbálja a figyelmet elterelni - ami lássuk be, jelen pillanatban a társadalom felénél be is jön -,és káros szankciókat emlegetnek, miközben ezek a szankciók az EU többi tagállamában érdekes módon nem okoznak krízist.

Gyakorlatilag ott tartunk, hogy drága hitelekből tartja még a víz felett az országot a kormány, ideig óráig, aminek a kamatát majd a te, a gyerekeid és az unokáid adójából kell majd összerakni. Semmire nem jut pénz - pedagógus, rendőr, tűzoltó, kultúra -, miközben a társadalmat irányító politikai kiválasztottak - oligarchák - az utolsó, még rendelkezésre álló pénztárcákat fosztogatják. Viszik még az önkormányzatok ingatlanjait, viszik a szemétszállítást, vinnék a vízközműveket és viszik a megtakarított forintjaid egy részét is. Hiszen az új sláger a megtakarításokra kivetett új adó.

Mivel a politikai létezés maga a közösségi létezés, senki nem tudja kivonni magát a politikából. Ha aktív vagy, talán van esélyed érvényesíteni a hangodat, ha passzív vagy, akkor átadod életed irányítását olyanoknak, akik jelen pillanatban a szakadékba vezetik azt. A kérdés már csak az - így egy évvel az önkormányzati és EU parlamenti választások előtt -, hogy ezek után is hidegen hagy-e a politika.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!