Ugrás a tartalomra

A Nyilas Misi Ház hitelesen hirdeti a világnak: jó az Úr, és szeret minket

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 15. vasárnap 17:48
Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a Nyilas Misi Ház elmúlt húsz évéről vasárnap a Kossuth utcai református templomban. Az alkalmon a Veczán Pál kórustalálkozó résztvevői működtek közre.
Mocsári László képgalériája

Kétnapos rendezvénnyel ünnepelte meg a Nyilas Misi Ház a húsz évvel ezelőtti alapítást. Szombaton Esztenás táncházat tartottak, vasárnap pedig családi nap és egy ünnepi istentisztelet tette teljessé a programot.

A délutáni istentiszteleten Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét. A püspök hosszan beszélt a Nyilas Misi Ház szerepéről és fontosságáról. Azzal kezdte, hogy - Veczán Pál munkásságát, kultúraépítő tevékenységét méltatva - a kultúra egy "közös nyelv", ami "egyesít minket" és "gazdagságában egyszerre vagyunk együtt".

Úgy vélekedett, hogy a Nyilas Misi Alapítványt és Házat is az a gondolat szülte, hogy a kultúrával szolgálják Miskolcot, és ez a keresztény önazonosságból ered. A tevékenységben pedig benne van a tánc, a zene, a fiatalok, de a közéleti felelősség is.

- Isten igéje azt mondja, hogy munkálkodjatok a város jólétén. Szabadon szolgálhatjuk az itt élő emberek jólétét, de az igazi mérce az egymás szeretetében van, Pál apostol szavai szerint - fogalmazott Balog Zoltán.

Mindezek után kiemelte: Veczán Pál "hitbeli döntést" hozott 29 évvel ezelőtt a kórustalálkozó létrehozásával, amivel azt mondta, hogy a zenével, a kultúra terjesztésével építsék a várost. És ahogy a kultúrából, úgy a Nyilas Misi Házból is "út vezet a lelki közösségbe", a templomba.

Az ünnepi istentiszteleten Pásztor Dániel tiszáninneni püspök, a zsinat lelkészi alelnöke mondott köszöntőt. Azt kívánta, hogy a Nyilas Misi Ház töltse be azt a funkciót, amit szántak neki, a benne folyó szolgálat legyen híd a társadalom és Isten között.

- Hadd legyen a szeretet háza, hirdesse minden, ami benne történik, hogy jó az Úr, és szeret bennünket. Ennek a világnak erre van szüksége. Menjetek, és adjátok ezt az üzenetet tovább - húzta alá.

Szabó Sándor, a Miskolc-belvárosi Református Egyházközség korábbi lelkipásztora, a Nyilas Misi Alapítvány leköszönő elnöke felidézte: 2003 márciusában szentelték fel a Nyilas Misi Házat, és indították el a Nyilas Misi programot. Felidézte, hogy az alapítvány létrehozása Üszögh Lajos ötlete volt, és a névadás is hozzá köthető. Az alapítvány célja az volt, hogy létrehozzanak és működtessenek egy gyermek és ifjúsági missziós központot, a programjait finanszírozzák.

A Nyilas Misi szellemiséget és eszmeiséget úgy foglalta végül össze, hogy tartani kell a kapcsolatot a külhoni magyarokkal, és tartani kell a keresztényi értékeket.

- Nekünk jónak és hűnek kell lennünk mindhalálig. Ezt az örökséget hordozzuk - hangsúlyozta Szabó Sándor, aki átadta az alapítvány elnöki tisztségét Meleg Attila lelkipásztornak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!