Ugrás a tartalomra

Pénzadomány segíti a vakvezető kutyákat

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. október 13. péntek 05:29
A látás hónapja alkalmából jutott ismét támogatáshoz a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány. Az eseményről sajtótájékoztatón számoltak be.
Fotók: Kézdi Ákos

Több mint kétszázezer forintot adományozott a Miskolci Piknik főszervezője az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve a szeptemberi Miskolci Piknik bevételéből a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány javára csütörtökön. „Ez a jelentős támogatás egy leendő vakvezető kutya első néhány hónapi nevelését képes finanszírozni” – nyilatkozta dr. Mezősi Tamás a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, kutyakiképző. Majd hozzátette, hogy a vakvezető kutyák kiképzése Magyarországon közadakozásból történik. Ezért minden egyes adománynak, minden egyes segítségnek nélkülözhetetlen helye van. Emellett az is fontos, hogy sokan fogjanak össze, hiszen ez javítja a látássérült emberek megítélését, elfogadását és életét. 

Az Első Miskolci Lions Klub elsődleges célja a látássérültek támogatása, mely szempontból az október mindig kiemelt hónap, hiszen ekkor van a látás hónapja – hangsúlyozta dr. Fazekas Csaba a klub elnöke. „A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolával, évekkel ezelőtt kialakult egy közös munka és támogatási struktúra annak érdekében, hogy a lehetőségeinkhez képest támogathassuk őket és segíthessük megjelenéseiket” – tette hozzá.

Lipták Ádám, az Uni-Garden Kft. ügyvezetője, a Miskolci Piknik főszervezője elmondta, hogy nem ez az első alkalom, amikor együttműködnek egy jeles ügy érdekében az Első Miskolci Lions Klubbal. Ám ezúttal egy új kezdeményezés valósult meg azáltal, hogy nem csupán megjelenést, helyszínt és reklámot biztosítottak a Lions Klub gyűjtéseihez, hanem ők maguk is aktívan részt vállaltak a gyűjtésben. Ennek köszönhetően a Miskolci Piknik bevételéből több mint kétszázezer forintot tudtak felajánlani a vakvezető kutyák kiképzéséhez.

Jelenleg hazánkban a súlyosan látássérült emberek becsült száma mintegy 40 ezer főre tehető, közülük csaknem 10 ezren teljesen vakok, a számon tartott vakvezető kutyák száma pedig 250 alatt van. Miskolcon jelenleg 10 vakvezető kutya segíti a súlyosan látássérült embereket. Egy vakvezető kutya költsége a tenyésztésétől kezdve a nyugdíjazásáig mintegy 5 millió forintot tesz ki. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!