Ugrás a tartalomra

Picasso a világ legnagyobb grafikusának tartotta a miskolci kötődésű grafikust – megnyílt a Szalay Lajos emlékkiállítás

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 00:44
Megnyílt Szalay Lajos  a világhírű rajzoló születésének 115. évfordulója tiszteletére rendezett Hallgatnak a múzsák? című kiállítás a Miskolci Galériában.
Fotók: Balogh Csilla

A tárlaton látható egyedi tusrajzok Szalay Lajos (Őrmező, 1909. február 26. – Miskolc, 1995. április 1.) a világhírű festő- és rajzolóművész legjelentősebb irodalmi illusztrációit (pl.: Görög mitológia, Biblia, Don Quijote, Faust, Karamazov testvérek) mutatják be.

Az eseményen dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója mondott köszöntőt. – Szalay egyenlő Miskolccal – fogalmazott. Majd ezt mondta: Szalay ezer szállal kötődik a városhoz, és bátran állítható, hogy az 1900-as évektől a leghíresebb, a világon talán a legjobban ismert képzőművészünk. Rajzai a mai napig nagy hatással vannak a művészekre, szakértőkre és a műkedvelőkre egyaránt. Az igazgató egy, a világhírű grafikus előtti főhajtásként értelmezett 1992-ben megfogalmazott Szász Endre Munkácsy-díjas grafikus és festőművész által mondottakkal is jellemezte a világhírű grafikus nagyságát: "Én azt mondom, hogy mindannyian Szalay Lajos köpönyegéből bújtunk ki."

Szolyák Péter arról is szót ejtett, hogy a Miskolci Galéria Petró-háza 1992-től biztosít állandó kiállítást Szalay Lajosnak. A múzeum egyik legújabb büszkesége a Miskolci Galéria kortárs képzőművészeti tanulmányi raktára 2023-től Szalay Lajos Látraktár néven működik. – Ebben a formájában a kamaratárlatot és a képzőművészeti raktárt egyszerre mutatja be – a mutatott rá.

A tárlatot Müller Péter Sziámi költő, énekes, dalszerző, filmrendező nyitotta meg. Beszédében azt emelte ki, hogy Szalay Lajos művészetének parancsoló súlya van, nehéz nem észrevenni az emberből áradó végtelen jóságot. Utalva Szász Endre korábban elhangzott idézetére hozzátette, hogy sok jelentős alkotó valóban Szalay Lajos köpönyegében melegedett és abból bújt elő. 

A megnyitót követően Sümegi György művészettörténész, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.

A kiállítás anyaga válogatás a Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Kecskeméti Katona József Múzeum, egri Dobó István Vármúzeum, Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből.

A tárlat április 21-ig tekinthető meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!