Ugrás a tartalomra

Polgárőrség: öt-tíz éve nem romlott a város közbiztonsága

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 14:03
A polgárőrség jelenlétével javítja a miskolci lakosság biztonságérzetét.
Polgárőrök védelmezik a Kocsonyafesztivál rendjét. Fotó: magánarchívum

Az Európai Bizottság 83 városban vizsgálta az életminőséget a kontinensen, több mint 70 ezer interjú készítésével. A felmérés része volt a közbiztonság témája is, amelynek kapcsán azt kérdezték az emberektől, hogy mennyire érzik magukat biztonságban egy éjszakai séta során az adott városban. Bár a lista alján, de Miskolc is bekerült a legkevésbé biztonságos európai városok közé a megkérdezett lakosok személyes benyomásai alapján. A téma apropójából a rendre felügyelő miskolci szakembereket kérdeztünk, elsőként polgárőröket.

Rendőrökkel közösen

– A Miskolcon tevékenykedő hét polgárőr egyesület – Avas, belváros, Diósgyőr, Görömböly, Hejőcsaba, Tapolca, Vasgyár-Lyukóbánya városrészeken – egy régi, generációról generációra öröklődő rendszer folyamatos innovációjával próbálja a közterületek biztonságát szavatolni – számolt be Borsos István a polgárőrség Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei koordinátora. – Megvannak a bejáratott gyalogos és autós járőrútvonalaik és a lakossági jelzéseket is monitorozzák. Ez alapján igyekeznek minél nagyobb óraszámban jelen lenni a kritikus helyeken megelőzési céllal.

Legtöbbször közterületi csendháborításnál és alkoholfogyasztásnál intézkednek. Szabálysértés kategóriába eső közösségellenes magatartásnál, lopásnál pedig visszatarthatják az elkövetőket, amivel tehermentesítik a rendőröket.

– Minden kedden közrendvédelmi fórumon veszek részt a Miskolci Rendőrkapitányságon. Az ott elmondott tapasztalatok alapján úgy látom, hogy stagnál, vagy kis mértékben még javult is a közbiztonság a városban. Ez annak is köszönhető, hogy közös akciókat szervezünk a másik a rendőrséggel és a rendészettel – emelte ki a vármegyei koordinátor.

Rendezvényeket védenek

A miskolci polgárőrség megteremtője Cseh László, aki több mint 30 éve vezeti a legnagyobb, 71 fővel működő helyi polgárőr egyesületet, a Bűnmegelőzési Centrumot, ifjúsági, lovas, női és roma tagozattal. Utánpótlás-nevelési céllal a centrum a város nyolc középiskolájából várja az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő tanulókat. Vonzó lehet, hogy a polgárőrök köztiszteletben álló személyek, ezért néhány diák a polgárőrségnél marad és elvégzi az alapképzést. Egyébként 45-60 év között mozog az átlagéletkor.

Polgárőrök járőröztek a Kocsonyafesztiválon.

– Miskolcon minden polgárőr-egyesületnek megvan a sajátos feladata a lakóterületén, de segítik egymást. Alapvetően az Országos Polgárőr Szövetség programjai mentén és a város bűnmegelőzési stratégiája szellemiségében szervezzük a munkánkat – foglalta össze Cseh László.

– Kimondhatjuk, hogy Miskolcon nem rosszabb a közbiztonság, mint 5-10 éve, vagy mint más nagyvárosokban. Elsődleges célunk a helyi lakosság védelme és biztonságérzetének javítása, valamint, hogy jelenlétünkkel támogassuk a városi rendezvényeket. Az a tapasztalatunk, hogy a polgárőrökkel őszintébbek az emberek, mert kevésbé tartanak attól, hogy tanúskodniuk kell, vagy a bíróságon meg kell jelenniük – árulta el.

Kifejtette azt is, hogy a Békeszálló-telep és a Számozott utcák környékén fokozott felügyeletet biztosítottak, így ezeken a helyeken javult a közbiztonság. Most pedig lovas tagozatuk a zsidó temető környékén és a Horváth-tetőn járőrözik. Továbbá 96 fővel teljesítettek szolgálatot a Kocsonyafesztiválon 400 munkaórában. Formaruhában vigyáztak a szórakozó lakosokra és felügyeltek a lezárt útszakaszokra. Ugyanakkor készülnek a város ünnepre, az Avasi Borangolásra, gyermeknapokra, családi napokra és a Miskolci Piknikre is.

Rendszeresen járőröznek

A közbiztonság erősítése érdekében nemrég a Miskolc-Diósgyőr Polgárőr Egyesület önkéntesei a kevésbé kivilágított utcákat járták be, és a forgalmasabb részeken is demonstrálták jelenlétüket.

A főutcát is vigyázzák a polgárőrök a Kocsonyafesztiválon.

– Mi nem tapasztaljuk, hogy rossz lenne a közbiztonság a területünkön, amely a DVTK Stadiontól Ómassáig terjed. Egyáltalán nem történnek kirívó esetek. Ebben közrejátszanak a megelőzésre fókuszáló szolgálataink egyesületünk 20 önkéntes polgárőrével – tájékoztatott Telekes Zsolt, a Miskolc-Diósgyőr Polgárőr Egyesület elnöke. – Igyekszünk a nagyobb csomópontokon és a közintézmények közelében rendszeresen jelen lenni gyalogosan, vagy gépjárművel. Együttműködést kötöttünk az MVK Zrt.-vel, így lehetőségünk nyílik arra, hogy a villamos- és buszmegállókat is ellenőrizzük – tudatta.

Hozzátette, hogy jó időben nagyobb figyelmet fordítanak a közparkokra és az ott összegyűlő fiatalokra. Télen pedig az egyedül élő idősekre, hogy ne fagyjanak meg. Mindenben segítenek nekik, amire megkérik őket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!