Ugrás a tartalomra

Rendhagyó balekhéttel indul a szemeszter a Miskolci Egyetemen

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. augusztus 26. szerda 18:09
Közösségformáló programok, vetélkedés, daltanítás, koncertek, infrás testhőmérséklet-mérés: ezek vártak idén a friss elsősökre a Miskolci Egyetem gólyatáborában, a balekhéten. A vasárnap kezdődő eseményen a biztonságot komolyan vették a szervezők.

A folyamatos fertőtlenítés és a kézmosópontok létesítése mellett a gólyáknak nyilatkozatot kellett aláírniuk, hogy nem jártak olyan országban a közelmúlt során, ami sárga vagy piros színnel jelzett a COVID-térképen, és nem érintkeztek olyan személlyel, akiről később kiderült, hogy fertőzött. Ebben az évben a kiosztott diákcsomagokba szájmaszk és kézfertőtlenítő is került a biztonságos táborozás érdekében.

- Amennyire tudjuk, igyekeztünk kiküszöbölni a vírusfertőzéssel kapcsolatos lehetséges problémákat – fogalmazott Maksa Balázs, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. – A feladatok előtt és után is kell kézfertőtlenítőt használniuk a gólyáknak. A szerdai közös sportnapon különleges játékokkal, ninja warrior pályával, agyaggalamb-lövészettel és egyéb különlegességekkel igyekszünk kedveskedni a hallgatóknak. A sportnapon is folyamatos a fertőtlenítés, a gólyák pedig csak kisebb csoportokban vehetik igénybe az eszközöket.

Csökkentett üzemmód

Egy bizonytalan időszak sikeres végét jelenti a gólyatábor, bár a hét egyetemi kar közül csak a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, az Állam és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar tartotta meg az eseményt.

- A rektor úrral és később a rektor asszonnyal is sokat egyeztettünk, hogyan lehetne megszervezni a gólyatábort a jelenlegi helyzetben – beszélt a nehézségekről Maksa Balázs. – A szabályozások még engedték a tábort, így én amellett érveltem, hogy idén se maradjon el, hiszen fontos állomáspont a balekhét a gólyák számára. Természetesen minden karnak a saját döntése volt, hogy megtartják-e az eseményt, vagy nem.

A jelentkezők számából úgy tűnik, a gólyákat nem riasztotta el a vírusveszély. Maksa Balázs szerint, amíg úgy volt, hogy mind a hét kar rendez tábort, kimagaslóan alakult a létszám.

- Alig egy hét jelentkezési idő után 450-en regisztráltak. A korábbi években három hét alatt produkáltunk 600 körüli számot. Miután négy kar lemondta az eseményt, természetesen kevesebben maradtunk: mintegy 250-300 hallgató vesz részt az idei gólyatáboron.

Tanácsokkal érkeztek

Néhány gólyát arról kérdeztünk, hogy érzik magukat a táborban, valamint afelől is érdeklődtünk, hogy milyen jótanácsokkal látták el őket otthon.

- A testvérem ide járt a Gépészmérnöki és Informatikai Karra, ő biztatott, hogy jöjjek el, mert sok jó emléket szerezhetek – mondta lapunknak Fischer Bettina. - Igaza lett, nagyon jól érzem magam, mindig van valamilyen program, voltunk bobozni és strandolni is elmentünk.

Nyitrai Gergőnek azt javasolták, hogy ne fogja vissza magát.

- Legfőképp a régi kollégiumomban a nevelőtanárom látott el jótanácsokkal, ugyanis ő itt végzett. Azt mondta, legyek benne mindenben, élvezzem ki a pillanatot, szerezzek sok barátot. Nagyon jó a közösség, tényleg, mindenkivel kijövök: mindent meg lehet beszélni a szervezőkkel, nyíltak és barátságosak. Azt tanácsolták még otthon, hogy vegyem elő a legjobb énem és mutassam meg bátran, ki vagyok, honnan jöttem.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!