Ugrás a tartalomra

Serkentőleg hat a prevencióra a megyei kábszerfórum

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 29. szerda 14:10
A kábítószer-ellenes világnap alkalmából idén is többnapos programmal készült a Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A rendezvény szerdán a Városházán tartott szakmai fórummal zárult. 
Fotók: Horváth Csongor

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) hazánkban 2001-ben alakult, és habár Miskolcon is folyamatosan működött, a 2019-es újjáalakulásával további lendületet kapott: azóta a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet égisze alatt tevékenykednek a szakemberek, akik időről időre összeülnek a megyei fórumtagokkal.

– Múlt pénteken kitelepültünk a város központjába. Igyekeztünk játékokkal és közösségi programokkal felhívni a figyelmet intézményeink működésére, a szenvedélybetegek ellátására, és arra, milyen szerepet játszhat mindebben a lakosság – mondta el megkeresésünkre Lasztócziné Szomoru Mónika, a KEF miskolci szakmai elnöke a rendezvénysorozat kapcsán.

A szerda azonban már a szakembereknek és a szakemberekről szólt. A megjelentek olyan intézmények tapasztalatairól hallhattak, amelyek a kezeléssel, az ellátással és a megelőzéssel egyaránt foglalkoznak.

Ilyenkor nem csupán egyeztetésekről, hanem együttműködésekről is szó van Varga Andrea szerint, aki a fórum két évtizedes történetére visszatekintve kiemelte: a témában érintett intézmények sokáig csak afféle tájékoztató jellegű találkozásokat bonyolítottak le.

– Az elmúlt időszakban valamilyen módon felmerült az az igény a civilszervezetek és az intézmények részéről is, hogy sokkal szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot – fogalmazott az alpolgármester.

A helyi szakemberek a Budapestről és Egerből érkezett előadókkal megvitathatták, milyen irányba haladnak a drogpolitikai folyamatok és a kábítószer-egyeztető fórumok – de kitértek a jó gyakorlatokra is.

– A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumoknak mint szakmai tanácsadó testületeknek mégiscsak az lenne az elsőrendű feladatuk, hogy a helyi szakmai közösséget mozgósítsák – vélekedett az értő hallgatóság előtt Fehér Richárd. A drogpolitikai szakértő rámutatott: legalább ennyire fontos az úgynevezett társadalmasítás is – vagyis, hogy az adott településen élők is megértsék, hogy a szenvedélybetegség problémájával valamiképpen kezdeni kell valamit. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!