Ugrás a tartalomra

Sétálva keresték a nőt Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 19:57
Szombaton elindultak az idei garantált városnéző séták, a jelige és a túra tematikája most a "Keresd a nőt!" volt.
Keresd a nőt! Osztie Tibor galériája.

Az eddigi kilenc szezon mérlege 136 séta és 3701 résztvevő, ami a garantált városnéző séták egyértelmű népszerűségét mutatja. A túrákat szervező és a MIDMAR Kft. által működtetett Tourinform Miskolc iroda idén jubileumot ünnepel, tizedik évébe lép a rendezvény. A 2024-es turisztikai szezonban, márciustól novemberig minden hónap második szombatján ismét a város látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők – de már nem csak a belvárosét.

Kupcsik Sarolta a Tourinform miskolci irodájának és a garantált sétáknak a vezetője elmondta, hogy az első túra apropóját az előző nap ünnepelt nőnap adta, ezért lett a kirándulás neve a "Keresd a nőt!" A séta során olyan nőkről, lányokról, asszonyokról volt szó, akik egykor fontos szerepet játszottak a város kulturális és művészeti életében, avagy olyan helyeket, épületeket látogattak meg, ahol valamilyen nőábrázolás látható. 

- Természtesen nem hagyjuk ki a Szinva teraszon lévő lányokat, és a színház melletti szobor parkban is megnézzük a Rózákat, Déryné Széppataki Rózát és Jókainé Laborfalvi Rózát. Ahonnan a Pannónia Hotelben és az épület homlokzatán lévő, Fürtös György-féle kerámiadíszekhez vezet az utunk - sorolta ízelítőül az állomásokat az idegenvezető. 

Kiemelte, mivel ezek garantált séták, tehát a megtartásuk nem függ a létszámtól, mindenképpen bejárják a kijelölt helyszíneket azokkal, akik eljönnek, nem tudható előre, mennyien érdeklődnek, de a tapasztalat jó, általában sokan jönnek, még zordabb időjárás mellett is, volt már például 127 fős csoport is. Az átlagos létszám a 25-50 főt számláló csapat. 
Megtudtuk, a következő séta április 13-án lesz, amikor is a Szentpéteri kapu érdekességeivel ismerkedhetnek meg az amatőr helytörténészek. 

A "Keresd a nőt!" túrán részt vett Varga Andrea alpolgármester is, aki kiemelte, hogy Miskolc egy csoda, az a több tízezer éves múlt, ami ezen a területen jelen van, és azok az értékek, amelyek most láthatók - többek között ezen a sétán is -, mutatják, hogy a városnak milyen óriási szerepe és jelentősége van Magyarország történelmében. Ez egyben felhívás is arra, hogy ezeket az értékeket megőrizzük, megismerjük és kutassuk. 

- Ebben nagy szerepe van a MIDMAR Kft.-nek is, amely ezeket a tematikus sétákat szervezi, amelyek egyikén most is részt veszünk. Azt gondolom, hogy a "Keresd a nőt!" témakörében bőven van mit keresni és megnézni, hiszen az elmúlt 70 ezer évben rendkívül sok nő járt itt, ebben a városban vagy elődeiben, akár ezeken az utcákon is. És mindannyian, akik itt jártak és most itt vagyunk, letettük a nyomunkat, megpróbálunk a saját lehetőségeink szerint értékeket teremteni - mondta az alpolgármester, külön kiemelve Déryné Széppataki Rózát, aki miatt és akiért a kortársak felépítették a Miskolci Nemzeti Színházat, a jelenlegi Magyarország első kőszínházát, hogy a városban marasztalják a híres színésznőt. 
- Azt hiszem, rengeteg tudást és új ismeretet fogunk ma ezen a sétán begyűjteni - zárta gondolatait Varga Andrea, mielőtt a népes társaság útnak indult.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!