Ugrás a tartalomra

Sétával és örömtánccal népszerűsítették a mozgást Miskolc belvárosában

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 11. szombat 15:59
Legalább száz-százötven nyugdíjas vett részt azon a szombat délelőtti sétán, amivel a tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapját ünnepelték Miskolc belvárosában.
Mocsári László képgalériája

A WHO 2008-ban nyilvánította november 12-ét a tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapjává. Az esemény célja felhívni a figyelmet arra, hogy higiénikus körülmények között megelőzhető a betegség, az egészségügyi vezetőket pedig arra ösztönözzék, hogy bővítsék a meglévő gyógymódokat, új diagnosztikai és kezelési eszközöket, melyekkel hatékonyan kezelhetik a betegséget.

A tüdőgyulladás a leggyakoribb elhalálozási ok az elmaradott országokban az öt évnél fiatalabb gyermekek körében. Több gyermek esik áldozatául, mint az AIDS-nek, a maláriának és a tuberkulózisnak együttvéve.

A megbetegedést leggyakrabban valamilyen kórokozó váltja ki, vírusos vagy bakteriális eredetű lehet. Tünetei a köhögés, fulladás, láz, mellkasi fájdalom. Az elkerülése érdekében fontos, hogy odafigyeljünk az időjárásnak megfelelő öltözködésre, rendszeresen sportoljunk, és amennyiben a megbetegedés tüneteit észleljük magunkon, mielőbb forduljunk orvoshoz.

A rendszeres mozgásra, az egészség megőrzésére szerette volna felhívni a figyelmet a szombati belvárosi séta szervezője, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és a Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (NYÉSZ) is. Elnökségi tagjuk, Molnár József kalauzolta végig a mintegy száz-százötven nyugdíjast a Villanyrendőrtől a Városház térig, idegenvezetése során kitérve a híresebb épületekre, a helyhez köthető eseményekre. 

- Az öregedést megállítani nem lehet, de az életminőséget igenis tudjuk befolyásolni, és ezért meg kell tenni mindent - fogalmazott a Miskolc Televíziónak.

A program résztvevőit a várost képviselve Szopkó Tibor alpolgármester köszöntötte, aki a közösségekben rejlő erőt emelte ki.

- Hogy ennyien eljöttek, azt mutatja számomra, milyen erős közösség az önöké. Ez különösen fontos a változó és felgyorsult világunkban, amikor talán kevesebb idő jut az idősebb családtagokra - mondta.

Az alpolgármester szót ejtett arról is, hogy egyeztetett a NYÉSZ vezetőivel arról, hogy az önkormányzat hogyan tudna segíteni a szövetségnek a védőoltások biztosítása érdekében.

A rendezvényen - mielőtt Lukács-Pete Mária NYÉSZ elnök lezárta volna - Fekete Lászlóné oktató vezetésével tartottak egy szenior örömtáncot is.

A közös sétán - aminek létrejöttét Bazin Levente (Velünk a Város, MSZP) önkormányzati képviselő támogatta - nyugdíjas szervezetek vezetői, tagjai, valamint szimpatizánsok vettek részt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!