Ugrás a tartalomra

A szakmák legjobbjai mérkőznek meg Budapesten

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. április 24. hétfő 15:56
A Szakmát a kézbe! - 16. Szakma Sztár Fesztivált április 24-26. között rendezi meg Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. A fesztivál a X. WorldSkills Hungary Nemzeti döntő és Bemutató színhelye is. A fesztivál keretében valósul meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a X. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató.
Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke, Bihall Tamás érdeklődésünkre elmondta, a magyar szakképzésnek ez a legnagyobb seregszemléje, ahová közel 8 ezer diák közül kétszázan jutottak be - ők 54 szakmában mérik össze tudásukat a következő napokban. Vármegyénket nyolcan képviselik a döntőben.

- Tapasztalataink szerint ide valóban a krém jut be; olyan tanulók, akik mind elméletben, mind gyakorlatban megállták a helyüket - húzta alá.

Kifejtette, manapság egy biztos szakma a legjobb alapokat jelenti, különösen igaz ez most, amikor "igen erős törekvés van" arra Magyarországon, hogy a szakképzés és a felsőoktatás nem váljon el egymástól.

- Mindenki abban érdekelt, hogy nyitott legyen a szakképzés. Azt látom, hogy a nagyon erős technikumok abszolút alternatívái még az erős gimnáziumoknak is. Nem szeretnénk azonban szembeállítani a diplomát a szakképzéssel, vagy fordítva. Meggyőződésem, hogy ezt a két rendszert egyszerre kell fejleszteni, erősíteni. A magyar gazdaságnak ugyanis "óriási igénye" van arra, hogy a képzett szakemberek rendelkezésre álljanak - emelte ki a BOKIK elnöke.

Hozzátette végül, bár nagy az elvándorlás a vármegyében, de dolgozni kell azon, hogy ezek a fiatalok hazajöjjenek. Ebben van feladata mindenkinek, hogy azt a jövőképet biztosítani lehessen, amit a fiatalok elvárnak.

A gazdaság sikerének egyik kulcsa, hogy beépüljön az oktatásba, a szakképzésbe a gazdaság és a vállalatok szakképzett munkaerő iránti igénye - ezt már Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta a fesztivál hétfői megnyitóján.

Kiemelte, a kamara álláspontja szerint a szakképzés reformja soha nem érhet véget, mert a szakoktatást mindig a változáshoz, a valós igényekhez kell igazítani.

Parragh László szólt arról, hogy míg 2010-hez képest Magyarországon az átlagkereset mintegy két és félszeresére nőtt, addig a szakmunkás garantált bérminimum ez idő alatt mintegy három és félszeresére emelkedett.

Felhívta a figyelmet arra: a szakemberek számára adott a szakmai továbblépési lehetőség, miután megszűntek a szakképzés és a felsőoktatás közötti korlátok.

A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik is - jelentette ki a miniszterelnök a megnyitón.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum.

Hozzátette: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új rendszer.

Közölte azt is: aki tovább akar lépni, az a technikusi szakképzettséggel együtt szerezhet középvezetői ismereteket is. Fontos és nagy eredménye a szakképzés rendszerének, hogy az ötéves képzésben végzettek jelentős előnyt élveznek a szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén.

A kormányfő a diákoknak azt üzente: a siker kulcsa a kíváncsiság, a kreativitás, a kitartás és az együttműködés. Elmondta, bár a magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskolákat és az iskolarendszert - ami persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta -, de alábecsülni sem szabad.

- Csak akkor boldogul Magyarország, hogyha itt mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik - hangoztatta a miniszterelnök.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!