Ugrás a tartalomra

Szentgotthárdon huszonkilenc tanár kezd polgári engedetlenségbe hétfőn 

HVG
Utoljára módosítva
2023. január 07. szombat 17:57
Vállalja az esetleges következményeket is a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének huszonkilenc tagja, akik úgy döntöttek, hogy a polgári engedetlenség eszközével hívják fel a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára.
Fotó: Internet (illusztráció)

A szülőknek írt, erről szóló levelet kollégái nevében Bartakovics Andrea jegyzi, és a nyugat.hu szerkesztőségének juttatták el. Az akció – mint írják – 2023. január 9-től határozatlan ideig tart - szemlézte a hvg.hu

A levélben hangsúlyozzák, hogy nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek a figyelemfelkető akció mellett, annak hátrányos következményeit vállalják. Szerintük az akció nem irányul sem az iskola vezetősége, sem a tankerület ellen.

Felhívják a figyelmet arra, hogy „a közoktatás mai helyzete, a pedagógus utánpótlás elapadása, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya egyre nehezebb helyzetbe hoz minket”.

Hangsúlyozzák: a gyermekeket korszerűtlen, módszertani és ténybeli hibákkal tűzdelt tankönyvekből kénytelenek tanítani. Úgy vélik, széles szakmai-társadalmi összefogással és szolidaritással a diskurzus létrejöhet, az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető és európai szintűre emelhető - idézte levelüket a hvg.hu. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!