Ugrás a tartalomra

Szimfonikus hangszereléssel is jól szólt a Queen a Művészetek Házában

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 12:32
Szimpatikus szolnoki szimfonikusok adtak ízelítőt péntek este a Queen együttes dalainak kvintesszenciájából Miskolcon.
Queen szimfonikus koncert a MŰHÁ-ban. Fotó: Mocsári László

Az angol Queen együttes dalairól igazolta az idő, hogy örökzöldek, előadásuk napjainkban is reneszánszát éli. A banda zenei hagyatékát sokan, sokféleképpen dolgozták már fel különböző produkciókkal. A péntek este a Művészetek Házában előadott Queen Symphonic című műsor sok tekintetben kiemelkedik a sorból, erről a miskolci közönség is meggyőződhetett. Erre a produkcióra összeállt a legjobb magyar Queen tribute zenekar, a Crazy Little Queen Tribute Band és a crossover műfajban már sokszor bizonyított Szolnoki Szimfonikus Zenekar. 

A koncerten többek között elhangoztak a hihetetlenül gazdag Queen életmű világslágerei, a We Will Rock You, a Bohemian Rhapsody, a Radio Ga Ga, a We Are The Champions, az A Kind of Magic, a Who Wants To Live Forever, a Killer Queen, a Don’t Stop Me Now vagy éppen a Somebody to Love. 

A szolnoki vendégművészeket és a közönséget Veres Pál Miskolc polgármestere köszöntötte, aki felelevenítette emlékeit arról, amikor 1986. július 27-én - immár harmincnyolc évvel ezelőtt - a Népstadionban hetvenezer néző előtt adott, történelminek mondható koncertet a Queen együttes, Budapesten a Vasfüggönyön innen. Mint később kiderült, ez volt az együttes utolsó olyan turnéja, amelyet még az eredeti felállásban zenéltek végig. És ez a koncert volt az, amikor Freddie Mercury, ez a legendás énekes és dalszerző, magyar nyelven elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalunkat. Sokaknak lábadt ezt látva és hallva könnybe a szeme akkor, és sokan beleborzongunk még ma is, ha meghalljuk ezt a tört magyarsággal énekelt csodát - mondta a polgármester. 

- De nem csak nekünk volt ez kitörölhetetlen pillanat, a zenekar gitárosa, Brian May úgy nyilatkozott egyszer később erről az estéről, amelyet ő maga is úgy élt meg a budapesti atmoszférával, és a szállodában begyakorolt magyar népdallal, mint amikor a zenekar „tett egy lépést a végtelen felé”. Ő maga fogalmazott így. Ma este, itt a Művészetek Házában újraélhetjük azt a csodát, amit a Queen együttes dalai jelentettek, jelentenek sokunknak, ráadásul úgy, hogy a rockzene dallamok a szimfonikus zene finom harmóniájával egyesülnek. Kiegészítve és erősítve egymást, kiegészítve és erősítve a dalok szépségét, üzenetét - fogalmazott a városvezető. 

Hozzátette, ezt a páratlannak ígérkező produkciót a fülünkön túl a szívünkkel is hallgassuk, mert igazán csak a szívével érez és lát jól az ember. 

- Tegyük félre erre a kis időre a mindennapok gondjait, aggodalmait, nyűgét és nyilait – és adjuk át magunkat a zseniális Freddie Mercury, Brian May, John Deacon, és Roger Taylor dalainak a ma este itt fellépő művészek tolmácsolásában - zárta beszédét Veres Pál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!