Ugrás a tartalomra

A Szivárványhídon túl - in memoriam Mogyorósi István (1955-2021)

Utoljára módosítva
2021. január 31. vasárnap 12:41
Koleszár Péter búcsúztatóját olvashatják.

Ásítozós szombat reggel volt, a kutyasuli kapuján egy ismeretlen fiatalember lépett be, akin rakoncátlan vizslája szempillantás alatt tekerte körbe a pórázt. Felnéztél, és csak annyit szóltál: "gazdát faragunk ebből az emberből." Ez a mondat rejtette mindazt, ami te voltál: határozottság, segítőkészség és a rád jellemző, szarkasztikus humor.

Önzetlenül adtad át a tudásod bárkinek, aki gazdaként vagy kiképzőként akart fejlődni. Csillogott a szemed, mikor egy problémás eset megoldására kértek fel, egyetlen feladattól sem hátráltál. Kis kutya, nagy kutya, őrző-védő, vadász, te megoldottad.

Hosszú éveket dolgoztál azért, hogy szeretett városunk, Miskolc otthont adhasson egy nagy nemzetközi kutyakiállításnak, a tenyésztők színe-java képviseltette magát. A kétévente megrendezett kiállítással feltetted Európa kutyás térképére a várost. Tenyésztőként - több fajtával is - amit el lehetett érni, elértél. Szakmai munkádat ismerték és jegyezték világszerte. Díjak, elismerések sokaságát tudhattad magadénak, de sosem ez motivált, hanem a kutyák, a kutyázás közösségépítő ereje. Hittél abban, hogy egy kis közösségben, a kutyasuliban, egy egyesületben, de országosan is, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöskégi tagjaként is tudsz tenni a kutyatartás, a kutyaállomány jobbá tételéért.
Nem volt olyan jószolgálati ügy, ami mögé önzetlenül, első szóra ne álltál volna be. Legyen szó a látássérült gyereknapról, az állatok világnapján tartott felvonulásról vagy a tudatos kutyatartás ismertetéséről. Megszervezted a csapatot, az eseményt, a bemutatót pedig a tőled megszokott sajátos humorral töltötted meg. Miskolci és térségbeli kutyások százai - talán ezrei - számára adtál iránymutatást.

Hosszú és kemény harc után - kutyás nyelven szólva - keltél át a Szivárványhídon. Magaddal vitted a rutint és a magabiztosságot. De itt maradt a szellemi örökséged, a látásmódod, amelyet az általad felnevelt kiképző és kutyás generáció vinni fog tovább. A tőled kapott tudás birtokában tudjuk majd, hogy miként segítsük azokat a fiatalembereket, akik vizslájuk által körbetekert pórázzal, tanácstalanul érkeznek a kutyasuliba egy szombati, ásítozós reggelen.

Ég veled!
Koleszár Péter és kutyás barátaid
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!