Ugrás a tartalomra

Szlovákiai választások - Megkezdődött a voksolás

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 30. szombat 09:17
Megkezdődött a voksolás reggel hét órakor Szlovákiában, ahol előrehozott parlamenti választásokat tartanak szombaton, az országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék.
Fotó: TASR

A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátumot osztanak szét - ismertette Bartók Csaba tudósító a szlovákiai Szepsiből. Kiemelte: reális esélye a magyarok, illetve a magyar-szlovák vegyespártok közül a parlamentbe jutásra kizárólag az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek van, amelyet a kampánycsend előtti utolsó napok felmérései 3,5-5,4 százalék közé mértek.

A tudósító úgy fogalmazott: Szlovákiában 2020-hoz hasonlóan kormányváltó hangulat van és magas részvételi arányra számítanak. Az előrejelzések szerint a részvétel elérheti a 70 százalékot is, ami azonban a kis pártoknak nem kedvez - jegyezte meg.
Ezért mozgósított intenzíven a Szövetség is, hogy a déli régióban megszólítsa a bizonytalan szavazókat annak érdekében, hogy sok év parlamenten kívüliség után legyen hangja a szlovák törvényhozásban a leszakadó, magyarok által lakott régióknak is. Parlamentbe jutásuk esetén a magyarok fontos résztvevői, stabil tényezői lehetnek a kormánykoalíciónak - tette hozzá a tudósító Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét idézve: "minden voksra szükség van".

Az egységes szlovákiai magyar párt, a Szövetség előnye az lehet, hogy konkrét beruházásokról, fejlesztésekről beszélt a kampányban - mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tanácsadója, alkotmányjogász, az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Az alkotmányjogász szerint a Forró Krisztián által vezetett, helyhatósági szinten tapasztalt politikusokkal rendelkező Szövetség a valós problémákról, az embereket érintő kérdésekről beszélt a kampányban, ellentétben a progresszív oldallal. A kampány felfokozott érzelmek között zajlott. A szlovák belpolitikában olyan ellentétek alakultak ki, amelyek tükrözik az elmúlt négy-öt év belpolitikai helyzetét - mondta. Ezért reálisnak tartja azt a felvetést, hogy a Szlovákiában élők szeretnék, ha kiszámítható, biztonságos, nyugodt időszak következne.
Ennek az igénynek az utóbbi hetekben kampánytémává vált migráció veszélye adhat kézzelfogható keretet - mondta az alkotmányjogász. Hozzátette: a szlovákok is látják, hogy a begyűrűző illegális migráció a bűnözést, az asszimilációs feszültségeket, a szociális ellentéteket teremti meg.
Arról is beszélt: a demográfiai térképek azt mutatják, hogy a déli-délkeleti régió sűrűn lakott a magyar kisebbség által, ennek elégnek kell lenni ahhoz, hogy a magyarokat komolyan vegyék, és ahhoz is, hogy tudják: a régió szempontjából kulcskérdés a magyarok hozzáállása. Emellett elégnek kell lenni arra is, hogy bejuttassák a Szövetséget, az egységes magyar pártot, és képviselettel rendelkezzen nemcsak a magyar kisebbség, hanem a déli-délkeleti régió lakossága is -  vélekedett.
Ifj. Lomnici Zoltán megjegyezte: a választási eredmény éjfél körül derül ki, de fontosnak nevezte, hogy a választók közül senki ne "dőljön be" az előzetes közvélemény-kutatásoknak. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!