Ugrás a tartalomra

Szótár a státusztörvényhez

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 12. hétfő 12:15
A Szülői Hang Közösség összeállított egy szótárat a kormányzati kommunikációs panelek jelentéséről.

A szótár természetesen nem a Czuczor–Fogarasi fajta tudományos jellegű munka, inkább politikai pamflet, ami a státusztörvényként emlegetett törvényjavaslat kapcsán született. A Szülői Hang szerint, a kormány a valódi szakmai megoldások helyett továbbra is a spórolási és hatalompolitikai céljainak rendeli alá a magyar közoktatást. Ezért született a szótár, amiben például olyan paneleket magyaráznak meg, mint a széleskörű egyeztetés.

Hozunk néhány példát is, íme!

A kormány mondja: A törvényjavaslat benyújtását minden idők legátfogóbb és leghosszabb egyeztetése előzte meg.

A Szülői Hang mondja: A kormány csak az általa támogatott, a kormánytól anyagilag függő szervezetekkel egyeztetett érdemben, a független szervezetekkel csak látszat egyeztetések voltak.

A kormány mondja: A pedagógusok körében végzett kérdőíves felmérés során a válaszadók 74százaléka értett egyet azzal, hogy a munkavállalók fizetése teljesítmény alapján differenciált legyen. 

A Szülői Hang mondja: A kormány csak az általa támogatott, a kormánytól anyagilag függő szervezetekkel egyeztetett érdemben, a független szervezetekkel csak látszat egyeztetések voltak.

A kormány mondja: Az értékelés objektivitását a teljesítmény-értékelési rendszer biztosítja.

A Szülői Hang mondja: A pedagógiai munka minőségét a rendszer nem tudja objektíven mérni; az objektivitás elsősorban a tanórán kívüli tevékenységekre és a pedagógus munkájával közvetlenül nem összefüggő mérőszámokra vonatkozik. Az értékelés szubjektív elemeket is tartalmaz, melyeket az igazgató állapíthat meg. 

A kormány mondja: Az új bérstruktúrában vagy az éves teljesítményértékelés során a munkáltató az esetleges többletterhet anyagilag is elismerheti. 

A Szülői Hang mondja: A bérezés kimenetele sok tényezőtől függ és bizonytalan. A többletterhet lehet, hogy anyagilag is elismerik, lehet, hogy csak részben, és az is lehet, hogy egyáltalán nem.

A teljes szótárat ITT nézhetik meg, arról pedig, hogy a Szülői Hang szerint milyen következményei lehetnek a törvényjavaslatnak, ITT olvashatnak.

A közösség egyébként a következőképp definiálja magát:

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban.

A Szülői Hang egy hang szülőknek, diákoknak, pedagógusoknak és minden, a közös jövőnkért felelősséget érző embernek arról, ami gyermekinkkel történik az oktatásban vagy akár a gyermekvédelemben, az egészségügyben vagy más, gyermekeink jövőjét érintő témákban itt és most, akár a nagyvárosokban, akár a legkisebb falvakban.

Címlap: pillanatkép a diáktüntetésekről Fotó: Neményi Márton Forrás: Népszava


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!