Ugrás a tartalomra

A társadalmi integrációt célozza a 4IM projekt

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 17. szerda 11:36
Sikerrel valósultak meg közösségi foglalkozások hátrányos helyzetű városrészekben.
Közösségi coaching a 4IM projekt keretében.

Nehéz élethelyzetben lévő lakosok számára szerveztek közösségi foglalkozásokat a Bábonyibércen és a Tetemváron a 4IM projekt keretében, amelybe összesen háromszáz helyi felnőttet vontak be. A „Városi kezdeményezés az innovatív és integrált szociális szolgáltatásokért, foglalkoztatás-fejlesztésért Miskolcon” címen futó projekt, 285 millió forint európai uniós támogatást nyert el a 2021. november és idén június közötti időszakra. Az együttműködésen alapuló projektben több konzorciumi partner, köztük Kassa városa is részt vesz. 

Érintettek bevonásával

- A 4IM projekt legfontosabb célja, hogy integrált szolgáltatásokat biztosítsunk nehéz helyzetben lévő településrészeken élőknek. Ezek által sokkal hatékonyabbá válhat a segítésük – mondta Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, a 4IM projekt szakmapolitkai vezetője. – Ennek fontos eleme, hogy együttműködések alakulnak ki nemcsak az intézmények, civil szervezetek, hanem a helyben élők között. Aktivitásukkal együtt közös dinamikával, elsősorban a foglalkoztatás erősítésére, javítására fókuszálunk. A különböző szolgáltatásokban dolgozók együttműködése, illetve a közösségi coaching tudja elősegíteni, hogy a bevont családokkal közösen határozzanak meg olyan lépéseket, amelyeket a család önerőből meg tud tenni. 

Új struktúrák, módszerek

A pályázat eredményeként Miskolc bekerült az európai vérkeringésbe. 
- Ez egy kísérleti projekt, amelynek lényege, hogy szűkebb körben próbáljuk ki az integrált szolgáltatásokat. Kiemelt célunk, hogy olyan új struktúrákat alakítsunk ki, amelyek később kiterjeszthetők a város egészére és elősegítik a szóban forgó szolgáltatások gördülékenységét. Lényeges eredmény, hogy meg tudtuk szólítani azokat, akik szeretnének változtatni az életükön és elindult a közös gondolkodás. Eközben új módszereket tanulnak a kollégák, mint például a közösségi coaching. Több foglalkoztatást segítő képzés indult el, amiben szép számban vesznek részt. Azokat a helyzeteket pedig, ahol a helyi szokások, illetve intézményi rendszerek megváltoztatására van szükség, a Társadalmi Innovációs Tanáccsal együttműködve megvizsgáljuk. A tanács polgármester felé javaslatokat tehet az esetleges változtatásokra – fejtette ki az alpolgármester. 

Együtt gondolkodással

A projekttel kapcsolatos tapasztalatait a Tetemváron tevékenykedő közösségi coach is elmondta.
- A közösségi coaching lényege, hogy egy külső szakember segít egy közösséget, miközben problémafeltárás is történik. A coach a javaslataival megpróbál változásokat előidézni a közösség életében, az általa szervezett fórumokon a résztvevők bevonásával – részletezte Zakár Ádám közösségi coach. – Három közösségi foglalkozás történt novemberben a Tetemváron, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-pontjában. Ezekben olyan fiatalok vettek részt, akik már az általános iskolában lemorzsolódtak, de felnőttként mégis szeretnék továbbképezni magukat. A csoportfoglalkozások önismerethez, önbizalomhoz, közösségi élményhez juttatták a résztvevőket és az együttműködési készségüket is javították. Január végére pedig a Miskolci Szakképzési Centrumban élményközpontú látogatást szervezünk számukra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!