Ugrás a tartalomra

Több mint félmilliárdból fejlesztették az egynapos sebészetet a Semmelweisben 

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 02. csütörtök 08:39
Habár a fejlesztések már a korábbi esztendőkben megvalósultak, a pandémia miatt a sajtónak eddig nem volt alkalma betekintenie a falak mögé. Erre nyílt lehetősége szerkesztőségünknek szerda délután. 
Fotók: Mocsári László

Az Országos Kórházi Főigazgatóság által megvalósított projekt részeként újulhatott meg az intézmény. A projekt célja az egynapos sebészeti ellátás volumenének bővítése, az aktív ellátásban rendelkezésre álló kapacitások átcsoportosítása, amely egyidejűleg magával vonja az aktív ellátás humánerőforrás igényének, valamint az egynapos ellátásban részesülő betegek ápolási igényének átalakítását is.

A B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatója kifejtette: a cél az volt, hogy azoknak a jó általános állapotban lévő betegeknek, akiknek nincs kockázatot jelentő kísérő betegségük, azok tervezhető, egynapos műtétei átkerülhessenek ide. Annál inkább – taglalta Révész János -, hogy így a Szentpéteri kapui központi helyen idővel csak az akut műtétek maradjanak. Hozzátette: napi ötven műtétet végeznek el jelenleg, ami megfelelő kapacitással akár hetvenre is bővíthető, amit már a jövő év elejére is elérhetnek.

A programban egyrészt nagy értékű eszközbeszerzés valósult meg: csaknem hatvan orvostechnikai eszköz érkezett, amelyek nyolc szakmai terület (fül-orr-gégészet; gyermeksebészet, belgyógyászat, kardiológia, gasztroenterológia, ortopédia, sebészet, szemészet) ellátásához szükséges fontos eszközöket biztosította - a Szentpéteri kapui központ mellett - a Semmelweis Tagkórházban működő Multidiszciplináris Sebészeti Centrumban. A szemészet, sebészet, ortopédia számára nagy értékű laparoszkópos torony, szemészeti operációs mikroszkópok és artroszkópos eszközök beszerzése is megtörtént mintegy százkilencven millió forint összegben.

Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa felidézte: tavaly hat és fél ezernél is több műtétet végeztek a komplexumban. Mátyás Lajos, a megyei kórház orvosigazgató helyettese pedig hatalmas mérföldkőnek nevezte a beruházást. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!