Ugrás a tartalomra

Tovább színesedik a Csengey-kert betonkerítése

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 16:12
Május végén és június elején újabb művészi alkotásokkal ékesítik a Csengey-kert betonkerítésének elemeit.
Fotó: Juhász Ákos

Már tervezik és szervezik, hogy a miskolci Művészetek Háza (MÜHA) tavaly átadott közösségi terének kerítéselemeit újabb 30-35 látványelemmel bővítsék – árulta el Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezető igazgatója. 

Az alkotások létrehozása idén is, mint az ezt megelőző két alkalommal, mondhatni, immár hagyományosan, a Hangszínhely Fesztiválhoz kapcsolódik majd, amelynek idei évi tervezett időpontja a május 31. és június 2. közötti időszakra esik. S mint eddig, most is javarészt már ismert képzőművészek, illetve mellettük, tehetséges miskolci képzőművész-tanulók alkotásaival kelnek életre és válnak maradandó művészeti alkotásokká a most még lehangoló, szürke betonelemek.

Ezek a téglalap alaprajzú, négy oldallal rendelkező kerítéselemek a látványosság megálmodója, Nagy T. Katalin művészettörténész szerint azért is különlegesek, mert a művészek jelentős része az elemek utcafrontra néző két oldalát festette le. Az eddigi alkotások egyik érdekessége az, hogy vannak köztük olyanok is, amelyek láthatóan összetartoznak egymással, illetve már elhunyt miskolci kötődésű művészeket megidéző emlékező dátumok, szövegek, illetve idézetek is olvashatóak rajtuk. Idézet őrzi például a 2022-ben elhunyt Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő, kritikus, vizuális művész emlékét, de felfedezhetjük Pataki János szintén 2022-ben elhunyt képzőművésznek a nevét is.

Majorné Bencze Tünde tapasztalatai szerint a Csengey-kert kerítéselemeinek festése ma már rangos feladatnak és kiemelt eseménynek számít, amit a művészeken kívül a miskolciak is szeretnek, és úgy véli, hogy a látványosság a vármegyeszékhely nevezetessége is lett.

Az alkotók nagy részét azonban még homály fedi a nagy nyilvánosság előtt, mert a nevük még hiányzik a kordokumentumnak is nevezhető lefestett Csengey-kerítésről. Ennek oka, hogy bár Nagy T. Katalin minden művészt megkért arra, hogy olvashatóan írja alá a munkáját, sajnos ez a legtöbb ízben elfelejtődött. Így most a kerítés elnevezése mellett a szervezők azon tanakodnak, hogy miképpen pótolják utólag a neveket vagy az aláírásokat úgy, hogy ne tegyenek kárt sem az alkotásokban, sem pedig a betonban. Nagy T. Katalin elképzelése szerint erre egy mindegyik alkotás felső sarkában elhelyezett „L” alakú névtáblácska lehetne jó megoldás.

A teljesség igénye nélkül néhány művész, akinek munkája a Csengey-kerítésen látható: Drozsnyik István Gálffy Ignác életműdíjas képzőművész; Gál József Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus, szobrász, művészeti író, egyetemi docens; Kabai Lóránt (1977-2022); Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára; Orosz Csaba KondorBéla-díjas képzőművész, egyetemi docens; Orosz-Stefán Renáta Mazsaroff-díjas festőművész; Seres László festő- és grafikusművész; Szeszák Ádám Mazsaroff-díjas képzőművész; Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas érdemes művész, magyar képzőművész, grafikus és festőművész, performer; Varga Éva Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!