Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Tudományos Akadémia helyi grémiuma 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. február 21. kedd 14:23
Hagyományos, februári évindító közgyűlését tartotta kedden a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága a MAB-székházban.
Fotók: Juhász Ákos

A pandémia a Magyar Tudományos Akadémia munkájára is jelentős hatással volt, az utóbbi két évben a területi bizottságok éves közgyűlésüket online tarthatták meg, idén azonban már újra lehetőség volt arra, hogy személyesen értekezzenek. Az MTA Miskolci Akadémiai Bizottsága kedden délelőtt tartotta évindító ülését a bizottsági Erzsébet téri székházában. Kaptay György MAB elnök megnyitóját követően Lamm Vanda, az MTA alelnöke köszöntötte a grémiumot. 

- Egy új év első szakasza kitűnően alkalmas arra, hogy áttekintsük, mi van mögöttünk, feltérképezzük a feladatokat és felkészüljünk ezek megoldására. Az akadémia feladata és felelőssége, hogy a múlt ismeretében, a mindenkori jelen kihívásai közepette, legjobb tudományos megközelítése szerint segítse az egész magyar társadalmat és a Kárpát-medence magyarságát – fogalmazott Lamm Vanda. Hozzátette, a személyes jelenlét mindig segíti egymás megismerését, egymás problémáinak feltérképezését, a feladatok meghatározását.  - Ezeket a feladatokat csakis együtt, közösen tudjuk megoldani – jelentette ki. 


Az akadémikus emlékeztetett, a Miskolci Akadémiai Bizottság tagjai és munkatársai több mint négy évtizede járulnak hozzá a régió társadalmi, szellemi felemelkedéséhez, az itt folyó tudományos tevékenység segítéséhez. 

- A számok magukért beszélnek: a MAB keretein belül a tudományos élet szervezését 16 szak- és 78 munkabizottság végzi 1500 tudós kolléga közreműködésével. Az itt tevékenykedő szakemberek eredményei közül szeretném kiemelni, hogy idén lép utolsó évébe a MAB 2020 óta tartó regionális kutatása. Az átfogó kutatási program Észak-Magyarország három megyéjére, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére terjed ki. Az akadémia láthatóságát növeli, hogy a program eredményeként Útkereső címmel 2022-ben napvilágot látott egy társadalomtudósok, pszichológusok, pedagógusok és közgazdászok előadásai alapján összeállított tanulmánykötet, amely azt vizsgálja, hogy milyen a mai gazdasági helyzet a miskolci régióban, és amelyben a kutatók különböző fejlődési lehetőségeket is felvázoltak – ismertette az akadémia alelnöke. 

- Megbecsülést érdemel, hogy a Miskolci Akadémiai Bizottság egész évben értékes rendezvényekkel élteti a régió életét. Teszi ezt úgy, hogy nem csupán a tudományra, hanem a művészetre és a környezetre is hangsúlyt helyez. A MAB valóban élő, értékteremtő szervezet – emelte ki Lamm Vanda. 

A közgyűlésen a Miskolci Akadémiai Bizottság vezetői beszámoltak tavalyi tevékenységükről, illetve tájékoztatást adtak idei terveikről, majd Hanák Zsuzsanna, PhD, főiskolai tanár tartott előadást "Problémák és megoldások, a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyás helyzete régiónkban a pszichológus szemszögéből” címmel. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!