Ugrás a tartalomra

Útfejlesztések indulnak Miskolctapolcán és környékén

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 26. hétfő 13:57
A cél, hogy a városrész gazdasági területei jól megközelíthetőek legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára.

Miskolc „Útfejlesztések Miskolctapolcán és környékén” című projekt megvalósítására 1.495.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, melynek célja, hogy Miskolc gazdasági területei jól megközelíthetőek legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára - tudatta közleményében a városháza.

A város elkötelezett a projekt megvalósítása mellett, szem előtt tartva a fejlesztéssekkel érintett szűkebb lakóközösség érdekeit.

A projekt keretében tervezett útfejlesztésekről Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából 2019 áprilisában Döntéselőkészítő Tanulmány készült, amely alapján született döntést követően, még ugyanazon évben elindultak a tervezési feladatok - számol be az önkormányzati közlemény.

A tervezett útvonalak felújításának, illetve a Miskolctapolca - Görömböly összekötő út megépítésének, kerékpáros nyom kialakításnak igénye hosszú évekre nyúlik vissza. Miskolc város szerkezetében régóta hiányzó kapcsolatok valósulhatnak meg. A fejlesztések illeszkednek a Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatában foglaltakhoz is, továbbá hozzájárulnak a pályázati cél megvalósításához azáltal, hogy a városrészek között közlekedő munkaerő mobilitásának feltételeit javítják, amely elsősorban Miskolctapolcáról kimenő forgalomként jelentkezik a környező foglalkoztatók, gazdasági szervezetek felé.

A projekt az alábbi megvalósítási helyszíneket foglalja magában Miskolctapolca területén:

·         Iglói út Győri utcától a buszfordulóig tartó szakaszának,

·         a Csabai utca Fagyöngy utca - Görömbölyi utca közötti szakaszának, valamint a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszának felújítása, kerékpáros nyom kialakítása.

·         Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca – Győri utca között.

·         Miskolctapolca- Görömböly összekötő út megépítése, kerékpáros nyom kialakítása.

 

Az Iglói utcát érintő beruházás kivitelezési szakaszának kezdete az Iglói utca – Győri utca csomópontja, a kivitelezési szakasz vége az Iglói utca – Pázmány István sétány csomópontja. A kivitelezéssel érintett szakaszon a meglévő szegélyek cseréje megtörténik. A déli pálya jobb oldalán a buszöböl és a sétány között a meglévő süllyesztett szegély újrarakása tervezett. A két pálya között a gyalogos-átkelőhelyek vonalában térkő burkolattal kerül felújításra a meglévő burkolat. A meglévő megállóhelyek bazaltbeton burkolattal kerülnek felújításra.

A kivitelezési területen minden útszakasz tekintetében a meglévő járdák megtartásra kerülnek, új járdaszakaszok nem épülnek. A járdafelújítás során a járdafelület térkő burkolatot kap. Továbbá a kivitelezési területen kerékpáros nyom kerül felfestésre, a meglévő gyalogátkelőhelyek megtartásra kerülnek, új gyalogátkelőhely a felújítással érintett szakaszon nem kerül kialakításra. A tervezett útépítési munkák után sor kerül a zöldfelületek rendezésére. A meglévő fák köré vízáteresztő stabilizált kavicsburkolat kerül, ügyelve a fák gyökérzónájának és törzsének védelmére. Új fa telepítésére nem kerül sor. A meglévő zöldsávokban lévő rendezetlen elöregedett cserjék kivágása javasolt, hogy tervezett állapotban a telepítést követően egységes arculat alakuljon ki. A zöldsávokban gyep és cserje felületeket alakítunk ki - írják.

A Csabai és Fagyöngy utcák felújítással érintett szakaszának kezdete a Szebeni utca – Görömbölyi utca – Garas Sámuel utca csomópontja, a kivitelezési szakasz vége a Csabai utca – Fagyöngy utca csomópontját érintve, csatlakozik a Fagyöngy utca Miskolctapolcai út csomópontjához.

A Görömbölyi utca – Csabai utca – Fagyöngy utca útvonalon jelenleg kerékpáros nyom található mindkét irányba, mely a felújítás után megtartásra kerül. A kivitelezési szakasz két részre bontható, mely érinti a Görömbölyi utca – Csabai utca szakaszt (Fagyöngy utcai csomópontig), mely beavatkozás hossza 564,58 méter. A kivitelezési terület része továbbá a Fagyöngy utca (Miskolci út – Csabai utca között), mely beavatkozási hossza 171,28 méter. A kivitelezési területen minden útszakasz tekintetében a meglévő járdák bontásra kerülnek, helyükön új járdaszerkezet kerül kiépítésre. A kivitelezési szakaszon a Csabai utcában található MIVÍZ Kft. tulajdonú és üzemeltetésű ivóvíz vezetékek kiváltásra, rekonstrukcióra kerültek - fogalmaz a közlemény.

A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca csomóponttól az Iglói utcáig tart. Az érintett szakaszon a MIVÍZ Kft. GFT (Gördülő Fejlesztési Terv) alapján meghatározott közműhálózat rekonstrukciója is a kivitelezési feladat részét képezi. A meglévő autóbuszöblök felújításra kerülnek: a leromlott, felgyűrődött, hullámos aszfalt burkolatú öblök helyett, szabványos kialakítású bazalt beton burkolatú autóbuszöblök kerülnek kialakításra. A kivitelezési szakaszon az összes járda felújításra kerül, térkő burkolattal - részletezik a terveket.

A Miskolctapolca és Görömböly városrészeket összekötő útszakasz kezdete a Brassói utca - Mérnök utca csatlakozása, a beavatkozási szakasz vége a Bacsinszky u. burkolata. A beruházás keretében nyitott kerékpársáv és egy gépjármű forgalmi sáv kerül kialakításra. Két forgalomcsillapító övezeti kapu, optikai sávszűkítés és pályaszint emelés, továbbá 30km/h sebességkorlátozó táblák és a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek kitiltása biztosítják a biztonságos közlekedést, továbbá hozzájárulnak a lakókörnyezetben esetlegesen jelentkező negatív hatások minimalizálásához - tudatja az önkormányzat, hozzátéve,

az utak fejlesztése során a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak lesznek.

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 1.495.000.000 Ft.

A projekt tervezett befejezése: 2023.11.30.

A projektről további információt a ITT olvashatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!