Ugrás a tartalomra

Zöld Bajnok címet nyert el Miskolc

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 13. szerda 16:09
A város sikeres LED-csereprogramját díjazta a CYEB Kft. az elismeréssel.
Meixner István átnyújtja Veres Pálnak a Zöld Bajnok címet. Fotó: Juhász Ákos

A Gondoskodó Miskolc Program keretében már két alkalommal hirdette meg Miskolc önkormányzata a LED-csereprogramot a CYEB Energiamegoldások Kft. közreműködésével. Éves szinten 108 millió forintot sikerült megtakarítaniuk a miskolci családoknak a program segítségével. A projekt mindkétszer annyira sikeres lett, hogy Miskolc kiérdemelte a Zöld Bajnok címet. 

A kitüntetést sajtótájékoztató keretében vette át március 13-án Veres Pál, Miskolc polgármestere Meixner Istvántól, a CYEB Kft. kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatójától. A cég ezzel együtt vállalta, hogy kiosztott izzónként 5-5 forintot adományoz az önkormányzat által választott Miskolci Integrált Óvodai Intézménynek, amely így 397 ezer forintot kapott eszköz- és játékbeszerzésre. 

„Körülbelül a CYEB-bel való megismerkedésünkkel egyidőben merült fel az gondolat, hogy az Európai Unióban a 100 Klímasemleges és Intelligens Város Missziójában elinduljunk pályázati formában” – mondta a sajtótájékoztatón Veres Pál. „Éppen tegnap írtuk alá azt a támogatói nyilatkozatot, ami ennek a dokumentumnak egy melléklete. Holnap reményeink szerint ezt rendkívüli közgyűlésen el fogja elfogadni a közgyűlés” – fűzte hozzá. 

Kifejtette, hogy bár az önkormányzat nem tudja egyedül megvalósítani a klímasemlegességet, de képes modernizálni az intézmény- és energetikai rendszerét. Továbbá fejleszteni és koordinálni is tud. Fontos vállalásuk, hogy csökkentik a város energiafelhasználását és a szén-dioxid kibocsátását. Reményeik szerint ez a miskolciak pénztárcáján is meg fog látszani. 

A LED-csere program két hulláma rendkívül eredményes kezdeményezés volt az energiafelhasználás csökkentése terén. 7252 háztartást regisztráltak a program második hullámába. Ez 78538 darab LED-izzó biztosítását jelentette, közel 150 millió forint értékben. A két hullám alatt pedig közel 260 millió forintot takarítottak meg a miskolci háztartások. Ez összességében 1047 tonnával csökkentette a szén-dioxid kibocsátást a városban – sorolta a polgármester.

„Elsősorban Miskolc önkormányzatának köszönhető ez a példátlan siker, amit elértek a Zöld Bajnok címmel. Szeretnénk kölcsönös előnyök mentén további energetikai megtakarító projekteket folytatni a várossal, amely napról napra szépül” – emelte ki Meixner István, a CYEB Kft. képviseletében. Majd elmagyarázta, hogy a Zöld Bajnok program az országos LED-csere akciónak köszönhető. Ennek keretében azok az önkormányzatok kaphatták meg a szóban forgó címet, amelyek arányaiban a legtöbb háztartás számára biztosítottak ezáltal megtakarítást. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!