Ugrás a tartalomra

Az LMP politikai céltáblává tette a Földest

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 11. csütörtök 16:56
Veres Pál polgármester nem avatkozik bele a Miskolci Egyetem és a Földes Ferenc Gimnázium ügyébe.
Földes Ferenc Gimnázium

Múlt héten adtunk hírt arról, hogy a Földes Ferenc Gimnázium a Miskolci Tankerülettől a Miskolci Egyetem fenntartásába kerülhet, és az egyetem gyakorlógimnáziuma lehet. A lehetséges változás kapcsán az LMP most azzal kampányol, hogy a Miskolci Egyetemért Alapítvány, Veres Pál polgármester egyetemi kurátor asszisztálásával átvette a Földes gimnázium üzemeltetését. Feltételezik, hogy jövőre talán már a neve is más lesz az iskolának. Nézetük szerint Miskolc polgármestere ezzel kiszolgálja a Fidesz érdekeit.
Az LMP Miskolc – BAZ megye Facebook-oldalon olvasható bejegyzésével csupán annyi a gond, hogy valótlanságot állít, hiszen szó sincs még átvételről.

 
Évtizedes jó kapcsolat

A fenntartóváltás témájában prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a Miskolc Televíziónak arról beszélt, hogy egyelőre informális egyeztetés történt a gimnázium vezetésével és tanári karával, akik egyébként üdvözölnék a változást. Hozzátette: a Miskolci Tankerület felé még nem nyújtotta be az erre vonatkozó kérvényt, február végéig teheti meg ezt. A Földes Ferenc Gimnázium, mint potenciális gyakorlógimnázium többek között azért merült föl, mert évek óta jó kapcsolatot ápolnak az egyetemmel. Hozzáfűzte, hogy a jogi természetű változás a pedagógusok életében a Ferenczy Sándor Egészségügyi Technikum mintájára történne, amely már a Miskolci Egyetem gyakorlógimnáziuma. Azaz a rektor az iskola igazgatójának a munkáltatója lenne, viszont az iskola dolgozóinak továbbra is a gimnázium igazgatója maradna a munkáltatója.
 
A város erőssége

A témában a miskolci önkormányzat sajtóosztálya is megszólalt: „Hiszünk abban, hogy Miskolc egyik legnagyobb ereje az oktatás. A város kiváló gimnáziumai, a városban működő egyetem regionális oktatási- és tudásközponttá teszik Miskolcot. Hiszünk benne, hogy felelősségünk van abban, milyen oktatást, nevelést kapnak a jövő generációi. Továbbá abban, hogy a városban meglévő energiákat az oktatáson keresztül is a város és a városban élők szolgálatába tudjuk állítani. Fontosnak tartjuk az együttműködést a város és a Miskolci Egyetem között, valamint a város oktatási intézményei és a Miskolci Egyetem között, még úgy is, hogy az iskolák fenntartója nem Miskolc városa, hanem a tankerület.”
 
Szakmai együttműködés

A sajtóosztály is utalt azokra az együttműködési elemekre, amelyekről az egyetem rektora beszélt szerkesztőségünknek.
„A Földes Ferenc Gimnázium és a Miskolci Egyetem között több évtizede tartó és jelenleg is élő kapcsolat van. A gimnázium az egyetem hallgatói részére jelenleg is biztosít pedagógiai gyakorlatot. A Földes pedagógusai részt vettek többek között az egyetem által indított új pedagógiai szakok szakmódszertani kidolgozásában. Gyakorlat szempontjából a Földes Ferenc Gimnázium kiváló terep a jövő oktatói számára, hiszen a középiskolában 4, 5 és 6 osztályos gimnáziumi oktatás folyik, falai között működik az Arany János Tehetséggondozó Program, valamint a felnőttoktatásban jelentős szerepet betöltő digitális középiskola” – írják.
 
Az önkormányzaté az épület

Mint megtudtuk, kizárt a polgármester beavatkozása a fenntartóváltásba, mivel összeférhetetlenség áll fönn.
„Veres Pál polgármester, mint a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagja és a Földes Ferenc Gimnázium volt igazgatója korábban jelezte összeférhetetlenségét az ügyben, így a szakmai előkészítést követő döntéshozásban már nem vesz részt. A Földes Ferenc Gimnázium legendás épülete valóban Miskolc önkormányzatának tulajdona, és ezután is a város tulajdonában marad” – tudtuk meg a hivatal sajtóosztályától.
Ami pedig a névváltoztatással való riogatást illeti, a Ferenczy a mai napig Ferenczy. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!