Ugrás a tartalomra

Egy csipet indiával fűszerezték meg a hangulatot

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 23. szombat 22:08
Rácz Jenő látványfőzést tartott a Miskolci Pikniken. A sous-chef, vagyis a konyha második emberének szerepét a város első embere, Veres Pál látta el.
Fotó: Horváth Csongor

A fesztivál egyik nagy dobásaként Rácz Jenő Michelin-csillagos sztárséf miskolci és környékbeli alapanyagokból varázsolt fenséges ízeket a fesztiválon. Látványfőzés volt ez a javából, hiszen az étel a Szent István téri színpadon készült. A program házigazdája Jókúti András gasztroblogger, a Világevő volt, a sous-chef, vagyis a konyha második emberének szerepét a város első embere, Veres Pál látta el.

Rácz Jenő Michelin-csillagos magyar séfe, televíziós személyiség, üzletember tanulmányait a Csepeli Vendéglátóipari Szakközépiskolában, szakmai gyakorlatát a Le Méridien Budapest hotelben végezte. Tizennyolc éves korában külföldön folytatta, az Egyesült Királyságban dolgozott, majd Dániában, a világ egyik legjobb éttermének tartott koppenhágai Nomában sztázsolt. Ezután Szingapúrban, Joël Robuchon 3 Michelin-csillagos éttermében kapott munkát, majd az egyik legexkluzívabb catering cég kreatív séfjeként helyezkedett el Londonban. 2016-ban Sanghajban lett az akkor nyíló Taian Table étterem konyhafőnöke, amely - a Kínában akkor először megjelenő - Michelin kalauztól Michelin-csillagot kapott. 26 évesen így ő lett a legfiatalabb magyar szakács, akinek vezetésével egy étterem ezt az elismerést megkapta, majd a következő két évben is sikerült megőriznie. 2020 késő őszére készült el Gerendai Károllyal közös budapesti fine dining étterme Rumour néven, majd 2021-ben társtulajdonosa és séfpatronja lett a Costes étteremnek. 2022-ben a Rumour és a Costes étterem is Michelin csillagot kapott. 2018-tól az RTL Klub főzőshowjának, A Konyhafőnöknek a zsűritagja, 2020-ban párjával, Gyuricza Dórával szerepelt a csatorna Nyerő Páros című műsorában, amit meg is nyertek.

A sztárséf egy különleges indiai streed food ételt készített, panipurit, ami tulajdonképp olyan kis, gömb alakú falatkák sokasága, amit burgonyával, hagymával vagy csicseriborsóval töltenek. A végeredményt pedig néhány szerencsés néző meg is kóstolhatta.

A kulináris attrakcióra egyébként rengetegen kíváncsiak voltak, mondhatni a látványfőés nem csak illatokkal, de kíváncsi emberekkel is megtöltötte a teret.

További hírek

Olvasnivaló