Ugrás a tartalomra

Életmentő applikáció a gyermeket nevelőknek 

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. január 29. hétfő 20:22
A Gyermek Elsősegély applikáció tartalmát a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai állították össze.
Képforrás: cdn.rtl.hu

Az alkalmazás célja, hogy minden szülőhöz, nagyszülőhöz, pedagógushoz eljussanak az életmentő ismeretek. A Gyermek Elsősegély applikáció tartalmát a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai állították össze. Egyebek mellett olyan rövid videók, amelyek akut vészhelyzet vagy bármilyen betegség esetén gyors és hatékony segítséget tudnak nyújtani a szülőknek.

- Lassan két évtizede végeznek mentési tevékenységet az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben és azt tapasztalták, hogy a szülők vészhelyzetekben nagyon tanácstalanok – mondta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója. A mentőorvos hozzátette: a balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne, ha a felnőttek tudnák, hogy mitől és hogyan kell megóvni a gyermekeket. Hiszen sokszor nem tudják, mikor hívjanak mentőt, mit tegyenek, amíg megérkezik, pedig az első tíz perc a legértékesebb a baleset bekövetkeztétől számítva. Az a pár perc, amíg a szakszerű segítség odaér, a beteg gyermek sorsát megpecsételheti.

- Az alkalmazásban ezért olyan kórképeket, baleseteket vonultatnak fel, melyekkel nagy eséllyel találkozhatnak a szülők – például mérgezést, fulladást, lázgörcsöt vagy allergiás reakciót -, és bemutatják az újra élesztés technikáját is. Ez az első magyarországi fejlesztésű applikáció, ami kifejezetten a gyermek vészhelyzetekre fókuszál – tudatta a szakértő.

Mindig kéznél van a gyermekmentő

A szülők sokszor elmondják, hogy senki nem tájékoztatta őket arról, hogy vészhelyzetben hogyan segítsenek gyermeküknek. Ezért kezdtek először ingyenes gyermekelsősegély tanfolyamokat szervezni, amelyet már 18 éve végeznek és melyeken eddig 45 ezer szülő, nagyszülő vett részt térítés mentesen országszerte – emelte ki Gesztes Éva. Mivel azonban kapacitás híján nem tudnak mindenkihez személyesen eljutni, de folyamatosan azon „törik a fejüket” hogyan tudnák minél több emberhez eljuttatni az ismereteket, kifejlesztették az ingyenes applikációt, amely letöltésével a szülőknek a „zsebében lehet a gyermekmentő” – mondta az igazgató. Ugyanis ma már szinte mindenkinek van okos telefonja, amelyet magánál hord, így az applikáció használatával pillanatok alatt elérhető a segítség. Az applikációban megelőzési tanácsokat is adnak, mert elsősorban az lenne a cél, hogy a balesetek ne is következzenek be. Azt tanácsolják a szülőknek, hogy ha letöltik, először tanulmányozzák át a segédletet, hogy milyen információt hol találnak, így célirányosan tudják majd használni, ha mégis bekövetkezne a baj.

Forrás: hirkapszula.hu

A tudományos eredményekkel együtt változik

Az ismeretek folyamatosan változtathatók az applikációban, ahogyan az ajánlások is tudomány előre haladtával. Vagyis frissülnek, aktualizálódnak az információk. Erre főként azért van szükség, hogy régi rossz beidegződések ne ragadjanak be, mint például az, hogy kalciumot kell adni az allergiás reakcióra – tette hozzá a mentőorvos. Sokszor jó szándékból vagy kétségbe esésükben cselekszenek úgy a szülők, hogy azzal sajnos inkább ártanak a gyermeknek, melynek rendkívül súlyos következményei is lehetnek – hangsúlyozta.

Gyors és hatékony segítség

A cikk írójaként és édesanyaként egyaránt kíváncsi lettem a hallottak alapján az applikációra, ezért letöltöttem a telefonomra. A Gyermek Elsősegély App használata egyszerű, a menüpontok átláthatók, egyértelműen nem a design volt a lényeg, hanem a gyors és hatékony információátadás. A legsúlyosabb és leggyakoribb vészhelyzeteket, összesen tizenötöt sorol föl az alkalmazás, amelyek legtöbbje életveszélyes kimenetelű lehet, amennyiben nem tudjuk, hogy mit tegyünk az adott szituációban. A vészhelyzeteket bemutató kisfilmek néhány másodpercesek és az ott elhangzottak le is vannak írva. Annak ellenére, hogy a segédlet kezelése nem bonyolult - gyorsan alkalmazható, ha szükség van rá -, én is úgy láttam jónak, ha alaposan áttanulmányozom megelőzésként. Így, ha hirtelen kell, valóban életet menthet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!