Ugrás a tartalomra

Előtte, utána, szakadás - kiállítás nyílt a háború sújtotta Ukrajnáról

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 27. kedd 20:00
„Képeslapok Ukrajnáról” címmel nyílt kiállítás a harmadik évébe lépett háború pusztításáról kedden Miskolcon az Ifjúsági Házban.
Képeslapok Ukrajnáról. Fotó: Osztie Tibor

A „Postcards from Ukraine” (Képeslapok Ukrajnából) kezdeményezést a kijevi központú Ukrán Intézet (Ukrainian Institute) hívta életre, azzal a céllal, hogy dokumentálja és a világ elé tárja azokat az Ukrajnát és azon belül az ukrán kulturális központokat ért súlyos, gyakran helyrehozhatatlan károkat, amelyeket az Oroszország által 2022 februárjában kirobbantott háború ágyú- és bombatámadásai okoztak. Az Ukrajna elleni átfogó orosz invázió kezdetétől országszerte több mint ezerötszáz történelmi, építészeti, régészeti, oktatási, vallási és kulturális helyszínt rongáltak meg az orosz csapatok, közülük legalább ötszázat teljesen elpusztítva. 

A miskolci Ifjúsági Házban ezen a héten ingyenesen látogatható fotókiállítás harminc ukrajnai létesítményt mutat be a háború előtti és a háború kitörése utáni, megrongálódott állapotában. Az ukrajnai épületfotók messziről széttépett felvételeknek tűnnek, ám közelebbről látható, hogy a kompozíciók valójában két fotóból állnak. A felső részen a háború előtti, „békebeli” állapotot, alul azonban már a bombák, rakéták vagy tűzérségi lövedékek által eltalált, részben vagy egészben lerombolt, megrongálódott, kiégett épületeket látjuk. A kontraszt magáért beszél. Ahogy a kreatív koncepció által közéjük került szakadás is, amely egyszerre szimbolizálja a háborúban szétszakított családokat, de a korábban békében együtt vagy egymás mellett élő népek közötti törést is, a sebeket, amelyek fájóak és mélyek. 

A miskolci kiállítást Bacsikné Szigeti Gabriella történész, Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalició országgyűlési képviselője, a DK és az LMP miskolci polgármesterjelöltje valamint Mushka Vladyslav ukrán konzul nyitotta meg kedden délután. 

A kiállítás szervezője Bacsikné Szigeti Gabriella az Ifjúsági Ház galériáján tartott megnyitón elmondta, ez egy vándorkiállítás, amellyel bejárják Magyarország több települését, ennek a túrának egyik állomása ezen a héten Miskolc. Hangsúlyozta, nagyon szerencsések vagyunk, hogy a háború pusztítását nekünk nem kell megtapasztalnunk, de mindössze néhány kilométerrel arrébb ez nem így van, ott ez a mindennapok valósága. 

„Én társadalomtörténészként mindig azt keresem, az emberek hogyan élik meg ezt. Hogyan élik meg például, hogy az oroszok gyermekeket vittek el Oroszországba? Milyen élni úgy, hogy bármikor egy bomba hullhat a házunkra? Ez a kiállítás és az azt követő kísérőrendezvény, egy kerekasztalbeszélgetés is ezt próbálja bemutatni és körül járni” – mondta a szervező. 

Rámutatott, ezt a kiállítást azért kell megnéznie minél több embernek, mert ez a háború a szomszédunkban folyik. A mi korosztályunk el sem tudja képzelni, mi az, hogy háború, mert békében nőttünk fel és élünk. Aki ide eljön, még nem fogja azt átélni, hogy milyen háborúban élni, de legalább lesz egy képe róla. Láthatják, hogy milyenek voltak azok a többnyire kulturális vagy vallási intézmények, amelyeket leromboltak. 

A jelenleg Nyíregyházán székelő ukrán konzul, Mushka Vladyslav, mint a vándorkiállítás támogatója mindenekelőtt köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a kiállítás szervezésében munkálkodtak és a szép köszöntőért, amivel itt Miskolcon fogadták őket. Kiemelte, ő sajnos nem csak fotókon látta a háborút, hanem át is élte. 

„Magyarországon sokan kérdezik tőlem, mikor lesz vége a háborúnak? Ezt én, mint konzul, mint diplomata nem tudom megválaszolni. De nem is korrekt ez a kérdés. Inkább azt kell kérdezni, hogyan lehetséges az, hogy a 21. században egy ország valótlan indokkal megtámad egy másik országot? Aztán pusztítani kezdi a gazdaságot, a természetet, a házakat, és ami a legfontosabb, az embereket” – mutatott rá a konzul, aki szerint eddig megközelítőleg ezerötszáz, a kiállításon bemutatott műemlékekhez, középületekhez hasonló építészeti és kulturális értéket rombolt le, közülük több mint ötszázat teljesen az orosz hadsereg. 

A konzul meggyőződése, hogy ezek a rombolások nem véletlen balesetek, járulékos károk, hanem szándékos pusztítások, amely az ukrán kultúra ellen irányul. A kiállítás célja az is, hogy megmutassák az igazságot az oroszok ukrajnai atrocitásainak szörnyű következményeiről.  

A megrendítő és elgondolkodtató képek mellett magyar és angol nyelvű ismertető szöveg segít az eligazodásban, hogy mely épületeket, helyszíneket látjuk, illetve egy jel is megmutatja Ukrajna vázlatos térképén, hogy merre találhatók a számunkra többnyire ismeretlen, vagy csak a haditudósításokban hallott városok. A kiállított tablókon látható fotók némelyike képeslap formájában is hozzáférhető és hazavihető.

A kiállítás megnyitója után „igazság az ukrajnai háborúról” címmel kerekasztal beszélgetésen tárták fel az ukrán konzul részvételével a háború jelenlegi helyzetét az Ifjúsági Ház galériáján.

További hírek

Olvasnivaló