Ugrás a tartalomra

Emelik a tanárok bérét, a koncepciót társadalmi vitára bocsátották

telex.hu
Utoljára módosítva
2023. december 30. szombat 07:56
A kormány döntése szerint 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusbér – közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023-ra rögzített 400 ezer forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek.

A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt béreket februárban az állami, egyházi és magánintézmények pedagógusai is megkapják.

A január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további kétszázalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusoknál további négyszázalékos illetményemeléssel ismerné el.

A Belügyminisztérium pénteken este társadalmi vitára bocsátotta a tanárbéremelés koncepcióját, amire bő egy hetet adott, akinek észrevétele van, január 6-áig teheti meg a kormányzati honlapon.

Az előzetes számítások szerint 2024-ben a diplomások átlagbére 936 513 forint lesz, ezért a kormány célja, hogy a pedagógusok átlagban legalább 672 416 forintot keressenek. A koncepció szövegéből sehol se derül ki, hogy bruttó vagy nettó bérről van-e szó.

További hírek

Olvasnivaló