Ugrás a tartalomra

Épül az Avas-tető, rá sem fogunk ismerni

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 10. csütörtök 13:55
Nagy elánnal folynak és újabb fázisba értek a munkálatok az Avas csúcsán, a fő munkaterület most a kilátó és környéke lett, ami miatt a Horváth-tető megközelíthetősége is megváltozott.
Fotók: Juhász Ákos, Mocsári László, Horváth Csongor, Kézdi Ákos

Amint arról folyamatosan beszámoltunk, három beruházási projekt indult az Avas fejlesztésének részeként idén márciustól több lépcsőben; az Avasi kilátó és a Horváth-tető felújítása, valamint az Avas-tető fejlesztése. A kivitelező tájékoztatása szerint a munkálatok mindhárom beruházásnál ütemtervnek megfelelően zajlanak, emberi számítás szerint a vállalt határidőket tartani tudják, az új vagy megújult attrakciókat a közönség év végén birtokba is veheti.

Ahogyan a munkálatok haladnak, úgy helyezi át a munkaterületeket is a kivitelező újabb helyekre. Ezen a héten az Avasi kilátó környékén dolgoznak, emiatt a korábban megszokottól eltérő útvonalon lehet megközelíteni a Horváth-tetőn lévő játszóteret és szabadidőparkot. Gyalogosan a Papszerről a Mélyvölgy utcán, majd a Csáti és a Petőfi soron keresztül lehet felsétálni a Horváth-tetőre, autóval pedig a gépkocsit a Pattantyús utca végén, az iskolával szemközti oldalon, a négyemeletes panelházak és a buszvégállomás között lévő parkolóban hátrahagyva lehet elsétálni egészen a játszótérig. Az autósok figyelmét külön felhívja a kivitelező arra, hogy a Mendikás dűlőről a sportpálya szélénél lévő táblás kereszteződésen át ne hajtsanak tovább a kilátó felé, mert az útszakasz építési terület lett, amelyen folyamatos a teherautó- és munkagép-forgalom, az ott parkoló autók pedig akadályoznák a munkavégzést.

Mint ismert, a kivitelezési szerződés aláírását követően az Avason folyó munkálatok márciusban kezdődtek el a kilátóban és a projektekhez tartozó további helyszíneken, mint a komplexum alatti sétányon, a Győri Nagy Lajos lépcsősoron, és a Toronyalja utcán is, és azóta intenzíven halad a munka. A teljes beruházás mintegy 800 millió forint uniós forrásból valósul meg, ebből a kilátó felújítása bruttó 444 millió forint és további 161 millióba kerülnek a szükséges egyéb rekonstrukciók, ezekre jön még rá többek között a tervezés és a műszaki ellenőrzés ára – tudtuk meg az induláskor. 

A teljesen felújított kilátó mellett többek között új vendéglátó és kereskedelmi egységek épülnek, valamint az idelátogatókat kiszolgáló komfortpontok létesülnek. Miklós Viktor a miskolci polgármesteri hivatal főosztályvezetője a munkaterület korábbi bejárásakor lapunknak elmondta, hogy a március óta felújítás alatt lévő kilátó közvetlen szomszédságában, részben a korábbi parkoló helyén, egy kereskedelmi és vendéglátóipari egység kerül kialakításra közel hatszáz négyzetméteren. Ehhez kapcsolódva építenek két komfortpontot – mosdó, pelenkázó helyiségeket –, és egy információs pontot is az idelátogatók számára. Az egyik komfortpont a Horváth-tető aljában, a másik a Perczel Mór utca közelében, a sétaútvonalak mentén található majd. A régi kilátó-kávézó is megőrzi funkcióját, az üzemeltetésre új pályázatot ír ki az önkormányzat. 

A főosztályvezetőtől megtudtuk, a területen hét különböző sétány is található, amelyek biciklizésre alkalmas hálózatot, valamint sétálásra kialakított útvonalakat alkotnak. Ezek alapjai eddig is megvoltak, az érvényben lévő szabályok szerint új nyomvonalakat nem lehet kialakítani, a régi járdákat, sétányokat újítják majd meg egy következő pályázatból, zömüket környezetbarát, vízáteresztő burkolattal. 

„Mindezen beruházásokkal párhuzamosan megindítottunk egy új közbeszerzési eljárást, amely júliusban zárul, a Mendikás út felújítására és szélesítésére, valamint egy gyalogos és kerékpáros sétány kialakítására a busz végállomástól a kilátóig. Ennek a beruházásnak a része lesz egy nyolcvan férőhelyes parkoló létesítése a kereskedelmi egység előtt. Erre szükség lesz, hiszen a megújult Avason minden bizonnyal jelentősen megnövekszik majd az autós és a gyalogosforgalom” – részletezte Miklós Viktor, aki szerint olyan turistacsalogató elemeket is terveznek a területre, mint például egy szánkópálya és egy látványszőlészet, sok egyéb attrakció mellett. A szakember hozzátette: „Ha a már folyamatban lévő három és a tervezett negyedik beruházás is elkészül, amelyre a közbeszerzést már elindítottuk, akkor mondhatjuk azt, hogy egy komplex fejlesztés valósult meg az Avason.” 

Nézegessen fotókat az Avas megújulásáról a galériában! Katt a képre!

Az eddig megkezdett munkálatok jelenleg az ütemtervek szerint haladnak, az első három projekt várható befejezése ez év végén lesz. A negyedik, a sétányokat, járdákat, bicikliutakat érintő is elindulhat jövő márciusban, ha a pályázási feltételek adottak lesznek. Amennyiben így lesz, és sikerül időben elkezdeni ezt a felújítási fázist is, akkor 2024 végére megújulhat az egész Avas.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!