Ugrás a tartalomra

Harminc év alatt több mint egymillió kistermelő tűnt el

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 15. szerda 11:06
A szakember szerint az élelmezésbiztonság is veszélyben lehet.

Benedek Zsófia biológus, közgazdász a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepen tartott előadást a helyi élelmiszerek szerepéről a fenntartható élelmiszer-termelésben, aminek főbb tanulságait a Telex közölte

Elhangzott, hogy bő tíz éve a tudatos fogyasztók 50 kilométeres diétát hirdettek, tehát csak ilyen távolságon belülről érkező élelmiszert fogyasztottak, hogy kisebb legyen a szállítás környezetterhelése. Benedek itt mutatott rá az egyik csapdára.

"Azt gondoljuk, hogy a termelői piac ilyen szempontból jó választás, pedig oda sok fogyasztó és termelő utazik, és a kibocsátásuk összeadódva magas lehet. Egy hatékony házhoz szállítási rendszerben viszont ennek a kibocsátásnak a 70 százaléka megspórolható. Ha valaki bő három kilométerről autózik a piacra, majd onnan haza, az már rosszabb, mint egy hosszú szállítási lánc" - fogalmazott a biológus.

A közelség önmagában szerinte nem előny, mert az sem mindegy, hogy egy ökológiai sivatagnak tekinthető területen termesztenek egyféle élelmiszer-alapanyagot, vagy egy kis léptékben működő, de rendkívüli változatosságot mutató gazdaságban, amely jobban kíméli a talajt, és megtartja a vizet. Ezek fenntarthatósági értéke sokkal nagyobb.

Benedek megemlítette, hogy míg

a rendszerváltás után közel 1,4 millió termelő, zömmel kistermelő volt Magyarországon, addig 2020-ra 220 ezer körülire csökkent a számuk. Ez a drámai fogyás szerinte már élelmezésbiztonsági kérdéseket is felvet.

Benedek Zsófia szerint Magyarország például olyan helyzetben van, hogy akár a teljes szükséges kalóriamennyiséget képes lenne megtermelni a lakosoknak, de a becslések szerint 2050-re a világ országainak legjobb esetben is csak a fele maradhat önellátó.

Az előadás utáni beszélgetésben felmerült, hogy az utóbbi években kétszer is nagyobb figyelmet kaptak a helyi élelmiszerek. A Covid és a magas élelmiszer-infláció is növelte a kistermelőknél a keresletet, részben azért, mert az ő áraik kevésbé szálltak el, minőségben viszont gyakran jobb szintet jelentenek. „Mi akkor azt reméltük, hogy tartós változások fognak elindulni, de a helyzet visszarendeződött. A kiskereskedelmi láncok térnyerése folyamatos, de a termelői piacok eladásai 5 százalékon stagnálnak, ez egy olyan mag, amihez lehet nyúlni” – mondta Benedek Zsófia.

A beszélgetést vezető Nemes Gusztáv szociológus a végén visszatért arra, hogy szinte eltűntek a kistermelők, de ugyanakkor azt látja, hogy akik gazdálkodni kezdenek, azok gyakran vidékre költözött városi menekültek, és ők aztán jobban szót is értenek a városi vevőkkel. Ezt a kulturális szakadékot sokszor nem tudják átugrani az eredendően vidéki gyökerű termelők - írt az eseményről a Telex.

Címlapkép: Pixabay

További hírek

Olvasnivaló